in ,

Bosiljak je lek za pluća, smanjuje temperaturu, čuva srce i smiruje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pomaže zdravlju srca, bubrega, pluća, očiju i zuba, a pomaže i u lečenju raka.

Snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade

Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efikasno u lečenju raznih upala i temperature. Prokuvajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjićete simptome bolesti, kao što je peckanje i grebanje u grlu i nadražaj na kašalj.

Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa

Mešavina lišća bosiljka s đumbirom i medom odličan je lek za lečenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripa, astme i bronhitisa. Mešavina otvara disajne puteve koje su blokirane od sluzi, i pomaže obolelima da pravilno dišu.

Leči upaljeno grlo

Ako imate upalu grla dobro je grgoljanje mlake vode u kojoj je neko vreme bio potopljen bosiljak. Delovaće protivupalno i olakšaće simptome upale.

Pomaže zdravlju srca

Konzumiranje bosiljka smanjuje nivo holesterola u telu i opšte se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularne bolesti.

Antistresno delovanje

Bosiljak je dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni uticaj i na stres, jer vitamini i antioksidanski koje otpušta pozitivno utiču na smanjenje stresa.

Poboljšava rad bubrega

Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mešavine bosiljka i meda barem šest meseci kako bi ublažili bolove i isterali kamen iz tela.

Leči usne infekcije

Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku lečiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjiće bol i infekciju, ali i smanjiti zadah.

Održava zdravlje zubi

Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom u održavanju zdravlja zuba. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu pomoći u sprečavanju takvih oralnih bolesti.

Pomaže u lečenju raka

Bosiljak steže krvne sudove koje dopremaju hranjive stvari tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi pomaže u lečenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke. Anti-kancerogena svojstva bosiljka takođe sprečavaju rast oralnog karcinoma.

Leči poremećaje u radu pluća

Šteta na plućima nastala prehladom, tuberkulozom ili pušenjem se može ublažiti jedenjem bosiljka jer sadrži vitamin C, eugenol i kamfen koji su dokazno efektivni kod lečenja bolesti pluća.

Pomaže kod prestanka pušenja

Žvakanje bosiljka smanjuje želju za cigaretom. Samo jedan listić je dovoljan da smanji želju i odložii žudnju za nikotinom.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lecic i Stojiljkovic

Branislav Lečić spopadao redom: Novinarka Hristina Stojiljković podelila poruke koje joj je slao Lečić

zeljko ivanovic

Rekonstrukcija Crne Gore