in

Lekari: Korona može da izazove novi oblik dijabetesa

Grupa lekara iz celog sveta veruje da postoji sve više dokaza da covid-19 kod nekih pacijenata može izazvati potpuno novi oblik dijabetesa.

Doctor checking blood sugar level with glucometer. Treatment of diabetes concept.

Doktor Francesco Rubino sa King’s College-a u Londonu i njegove kolege primetili su porast dijabetesa tipa 1 i tipa 2 kod ljudi zaraženih koronavirusom. Stoga su stvorili registar u koji lekari širom sveta mogu prijaviti takve slučajeve.

Stručnjaci koji su analizirali registar u kojem se nalazi više od 350 izveštaja o mogućoj pojavi dijabetesa izazvanog infekcijom covid-19, rekli su da je teško poreći ove brojke.

„Što se mene tiče, ne sumnjam da covid-19 izaziva novi oblik dijabetesa.“

“Tokom poslednjih nekoliko meseci videli smo više slučajeva pacijenata koji su ili razvili dijabetes dok su imali simptome infekcije covid-19 ili ubrzo nakon toga. Sada verujemo da postoji veza i da koronavirus može izazvati poremećaje u metabolizmu šećera”, rekao je Rubino. .

“Verujemo da bi ove slučajeve trebalo dodatno istražiti, jer bi ova veza mogla predstavljati veliki problem, posebno s obzirom na razmere pandemije,” dodao je on.

Paul Zimmet, specijalista za dijabetes sa Univerziteta Monash u Australiji, kaže da „što se njega tiče, on ne sumnja da covid-19 izaziva novi oblik dijabetesa“.

Naučnici pretpostavljaju da virus covida-19 može poremetiti metabolizam šećera jer komunicira sa ACE-2 receptorima kako bi se infiltrirao u ćelije brojnih organa, uključujući pankreas. Drugo moguće objašnjenje je da snažna reakcija našeg imunološkog sistema oštećuje organe koji su presudni za održavanje normalnog nivoa glukoze, piše The Guardian.

“Sve su to teorije. Ali teorije koje nisu filozofske, već utemeljene u biologiji i iskustvu sa drugim virusima”, rekao je Rubino.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

bil gejts

Bil Gejts: Bilo bi još gore da nisam potrošio dve milijarde dolara na vakcine

Proleće počinje danas u 10 sati i 37 minuta