in

Zajednička poruka ambasada EU: Napade više neće tolerisati

Čak osam ambasada zemalja Evropske unije, među kojima i zemlje Kvinte, u istom danu oštro su osudile napade predstavnika vlasti i prorežimskih tabloida na novinare KRIK-a i članove nevladine organizacije CRTA. Ovakvo reagovanje EU do sada nije bilo uobičajeno, a kritike su do sada bile umerene i dozirane. Snažnu poruku država EU da medijima i civilnim organizacijama treba obezbediti sigurnost i slobodan rad, sagovornici našeg portala tumače kao težnju Evrope da se aktivnije uključi u rešavanja krupnih društvenih pitanja u našoj zemlji, napominjući da je Unija prestala da okreće glavu na probleme u Srbiji.

“Novinari i civilno društvo su sastavni deo funkcionalne demokratije. Kampanje u medijima kojima se blati njihov rad, a koje podržavaju određeni poslanici u Skupštini, su neosnovane i treba da prestanu”, poručili su iz ambasade Holandije u svom tvitu gde su, osim Crte i KRIK-a, označili premijerku Anu Brnabić, ministarku Gordanu Čomić i Delegaciju EU u Srbiji.

Komentarišući reakciju država članica EU, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, Jelica Minić, je za Nova.rs rekla pomenute poruke potvrđuju ono što je već najavljeno u okviru nove metodologije pristupanja Srbije EU, a koja se odnosi na veće učešće zemalja članica Unije u samom procesu pregovora.

“Ovo je dokaz da će postojati njihovo ozbiljnije političko angažovanje i direktna potvrda te najave. Ja mislim da će ovo biti ustaljena praksa i da će se zemlje članice mnogo više angažovati i interesovati za stanje u Srbiji”, navodi Minić.

S druge strane, dipolamata Srećko Đukić za naš portal ističe da je prošlo vreme gledanja kroz prste Srbiji te da su svi bonusi u evropskoj uniji iskorišćeni.

“Evropa je konačno shvatila kud plovi ovaj brod i da on ne ide u pravcu Unije, već u neku drugu stranu”, navodi Đukić, dodajući da Srbiju mnogo toga povezuje sa evropskim dostignućima i da je zbog toga logično da se EU zanima za situaciju u njoj.

“Oni imaju pravo da ukažu Srbiji na propuste i da mnogo stvari nije u redu, poput odnosa prema novinarima. Međutim, ja sam očekivao da će Evropa to početi mnogo ranije i redovnije da radi, ali su izgleda oni tek sad shvatili da je vrag odneo šalu i da im Srbija ‘samo maše, dok vesla u suprotnom pravcu od Zapada’. Na napade na novinare uvek treba reagovati i to se nikako ne može tumačiti kao mešanje u unutrašnja pitanja države. Kao što su ljudska prava univerzalna, tako su i prava novinara i niko ne može biti optužen zbog toga što ukazuje na probleme u toj sferi”, objašnjava on.

“EU shvata da se u Srbiji pojavio maligni uticaj Rusije i Kine”

Đukić dodaje da se pokazalo da ništa ne donosi “gledanje kroz prste” Srbiji od strane Evropske unije i da će postati ustaljena praksa da se iz Brisela reaguje na sve probleme u srpskom društvu.

“Nažalost, takve reakcije nisu bile uobičajene i zato je Evropa pred ozbiljnim gubitkom Srbije u koju su uvukao maligni uticaj Kine i Rusije, koji se sve više širi”, napominje on.

Na ovu konstataciju, Minić se nadovezala rekavši da je uticaj Kine i Rusije svakako jedan od važnijih motiva zbog kojih se EU uključila aktivnije u društvena zbivanja u Srbiji.

“Ipak, mora se voditi računa da su ti procesi odvajanja od Evropske unije, kao glavnog centra gravitacije, posebno u Srbiji, već uzeli maha. Kina i Rusija, Turska i pojedine arapske države zauzimaju sve veći prostor u ekonomskoj sferi. Stoga je neophodna brza reakcija Evropske unije”, poručuje ona.

(Nova)

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fILIP sVARM

Naprednjački pogled u oči

Piksi o Kokezi: Neka proba da mi sastavi tim, odmah otkrivam