in

EU hoće da oteža izvoz vakcina i uvede kovid pasoše

Evropska komisija hoće da ubrza vakcinaciju, preti prekidom izvoza vakcina i najavljuje kovid-pasoš. Da li će se u njemu priznavati i vakcine koje nisu odobrene u EU zavisi od svake pojedine države.

„Biće gore” – tako je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen opisala razvoj pandemije u Evropi. U nekim državama članicama EU krenuo je treći talas infekcija. Zbog toga je pozvala vlade članica EU da ubrzaju kampanje vakcinacije.

Prema proračunima Evropske komisije, oko 50 od 450 miliona stanovnika EU biće vakcinisano do kraja meseca – bar jednom. Za drugu vakcinaciju u državama članicama je uskladišteno 15 miliona doza, a bez namene je u frižiderima trenutno 2,2 miliona doza.

Ursula fon der Lajen priznala je da je početak kampanje vakcinacije bio „težak”, ali je obećala da će u drugom kvartalu četiri proizvođača isporučiti 300 miliona doza vakcine. Jedini proizvođač koji ne ispunjava obećanja je britansko-švedska kompanija AstraZeneka– umesto dogovorenih 180 miliona doza, najavila je isporuku samo 70 miliona u drugom kvartalu.

Pretnja zabranom izvoza vakcina

Kako bi povećala isporuku unutar EU, Ursula fon der Lajen zapretila je pooštrenom zabranom izvoza vakcina koje se proizvode u EU. Takođe bi bilo moguće – ukinuti patente i dozvoliti proizvodnju nezavisnim proizvođačima.

(DW)

Napisao DW

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

korona

Biljana Plavšic hitno smeštena u KBC “Dragiša Mišović”obolela od kovida 19

Svemir i Mars: Moguće je da planeta krije veliku količinu vode