in

Nova metodologija EU za Crnu Goru i Srbiju: Vladavina prava, pa zatvaranje ostalih poglavlja

Prema navodima u ovom dokumentu, “predložene promene se mogu prilagoditi postojećim pregovaračkim okvirima sa Crnom Gorom i Srbijom uz saglasnost tih zemalja.

Varhelji, Foto: Boris PejovićVarhelji, Foto: Boris Pejović

Nijedno novo poglavlje se neće moći zatvoriti pre nego što se ispune sva prelazna merila koja se tiču vladavine prava, glavni je element iz takozvanog “non-papera” o primeni nove metodologije u pristupnim pregovorima za Srbiju i Crnu Goru, a koji se ne primenjuje u postojećem procesu.

Ovaj dokument u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, predstavio je ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u sredu (17. marta).

“U skladu sa revidiranom metodologijom, nijedno dalje poglavlje ne bi trebalo zatvoriti pre nego što se ispune privremena merila za dva poglavlja vladavine prava, treba razmotriti korektivne mere u slučaju problema koji se pojave tokom pregovora, a postojeći akcioni planovi vladavine prava ostaće na snazi, tj. neće biti potrebno usvajati nove mape puta”, stoji u dokumentu.

Izveštaj precizira da nakon što se ispune privremena merila iz poglavlja 23 i 24 i postave zatvarajuća merila, akcioni planovi će trebati biti ažurirani što će takođe omogućiti da ova dva poglavlja uzmu u obzir specifična ključna pitanja identifikovana u vezi sa funkcionisanjem demokratskih institucija i reformom javne uprave reforma (RJU), a što će pomoći boljem usmeravanju reformi u ovoj oblasti.

Kao i kod postojećeg procesa pristupnih pregovora, koje sa Briselom vode Podgorica i Beograd, poglavlja 23 i 24 zatvaraju se poslednja. U predlogu Evropske komisije (EK) o primeni ove metodologije i za Srbiju i Crnu Goru se naglašava da će EU zadržati i dalje ojačati snažni fokus na temeljne reforme, izveštavanje će se nastaviti kako je predviđeno u pregovaračkim okvirima, a oni postojeći već predviđaju da poglavlja 23 i 24 budu otvorena među prvima, kako bi se obezbedilo dovoljno vremena za neophodne reforme pre nego što se pregovori zatvore.

Takođe, delovanje protiv korupcije biće integrisano kroz snažan fokus u odgovarajućim poglavljima, navodi se u Izveštaju.

Primena nove metodologije uz saglasnost Crne Gore i Srbije

Prema navodima u ovom dokumentu u koji RSE ima uvid, “predložene promene se mogu prilagoditi postojećim pregovaračkim okvirima sa Crnom Gorom i Srbijom uz saglasnost tih zemalja”.

Inače, Crna Gora je otvorila sva poglavlja u pristupnim pregovorima, svega 33, a privremeno je zatvorila 3. Srbija sa druge strane ima 35 poglavlja od kojih je 18 otvorila a dva privremeno zatvorila.

Evropska komisija je u februaru 2020 godine izašla sa novom metodologijom s ciljem da poboljša pristupni proces. Ta revidirana metodologija će se primenjivati na one države koje tek treba da otvore pristupne pregovore sa EU. Prve države koje će pregovarati novom metodologijom su Severna Makedonija i Albanija.

Budući da su Srbija i Crna Gora duboko u ovom procesu već godinama, na njima ostaje da se izjasne da li žele da budu obuhvaćene novom metodologijom. Iz Beograda i Podgorice je već potvrđena spremnost da budu obuhvaćeni revidiranom metodologijom.

Oštrije mere u slučaju stagnacije u reformama

Ovim dokumentom EU želi da bude jasnije u onome šta očekuje od zemalja kandidata. Takođe se jasno ističe koje mogu biti posledice ako zemlje ne napreduju u ključnim reformama. Govori se o primeni “korektivnih mera” u slučaju problema koji se pojave tokom pregovora.

“Treba preduzeti odlučne mere kako bi se proporcionalno sankcionisala svaka ozbiljna ili produžena stagnacija ili čak nazadovanje u primeni reforme i ispunjavanje zahteva procesa pristupanja”, navedeno je.

U dokumentu se naglašava da su moguće korektivne mere u slučaju Crne Gore i Srbije već navedene u postojećim pregovaračkim okvirima i nastaviće da se primenjuju u skladu sa novom metodologijom.

Međutim, ističe da se da u slučaju da se tokom pregovora pojave problemi u okviru poglavlja koja se tiču vladavine prava (23 i 24) “EK može predložiti ažurirana merila tokom procesa, uključujući nove i izmenjene akcione planove ili druge korektivne mere prema potrebi”.

O takvim odlukama Komisija treba da obavesti u godišnjoj proceni u svom paketu proširenja o ukupnom stanju u pregovorima o pristupanju.

Jača uloga zemlja članica EU u pristupnom procesu

Novom metodologijom se jača uloga država članica EU u pristupnom procesu. Tako će one imati pravo da nadgledaju i preispituju proces, npr. kroz doprinose godišnjem izveštavanju i uključivanjem njihovih stručnjaka na terenu.

Države članice EU mogu da daju svoj doprinos ovom procesu signaliziranjem Komisiji o bilo kakvoj stagnaciji ili ozbiljnom zaostajanju u reformskom procesu.

Ovim dokumentom se predviđa nastavak redovnog monitoringa usklađivanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike tokom pregovaračkog procesa i promovisanje redovnim političkim angažovanjem, kao i tokom političkih međuvladinih konferencija.

Prve međuvladine konferencije (gde se otvaraju poglavlja) mogle bi se baviti primenom revidirane metodologije, planiranjem unaprijed, uključujući zajedničko identifikovanje pitanja u okviru prelaznih merila.

Otvaranje klastera posebno važno za Srbiju

Nova metodologija koja će se primenjivati predviđa pregovaranje po modelu klastera, njih ukupno 6, što podrazumeva grupisanje poglavlja.

U dokumentu se ističe da otvaranje poglavlja koja slede klaster pristup je posebno relevantno za Srbiju, gde su otvorena samo poglavlja koja se odnose na temeljni klaster, dok su za ostale klastere neka poglavlja otvorena, a neka ne.

“Pored toga, za Srbiju bi mogli da se otvore klasteri, pod uslovom da su ispunjeni kriterijumi za otvaranje i ako se države članice slože da je postignut dovoljan napredak u vladavini zakona”, navodi se u ovom izveštaju.

Klaster pristup u slučaju Srbije ali i Crne Gore, stoga ima za cilj:

— Ubrzavanje priprema Srbije, ispunjavanje uslova i otvaranje svih poglavlja u određenom klasteru;

— Identifikovanje ubrzanih mera integracije za Crnu Goru i Srbiju;

— Međusobno oplođivanje napora i stavljanjem jačeg fokusa na ključne sektore najvažnijih i najhitnijih reformi.

U dokumentu koji je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstavio zemljama članicama se navodi da će kao prvi korak Evropska komisija proceniti svaki klaster kako bi identifikovala glavne sektorske nedostatke za otvaranje klastera u celini.

Takođe se podvlači da će EK istovremeno razmotriti stanje vladavine zakona s obzirom na potrebu za stalnim značajnim napretkom u ovoj oblasti.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dejan Ilic

Crni Aleksandar

nikola jokic

Pobeda Denvera, tripl-dabl Jokića: On može sve