in

Dodik: BiH nije država, predložiću referendum o ocepljenju Republike Srpske

milorad dodik

Predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovo je danas zapretio da će uskoro predložiti referendum o otcepljenju Republike Srpske, pozivajući sve u entitetu da ne sarađuju sa trenutnim visokim predstavnikom Valentinom Inckom ili ko će ga naslediti.

Razgovarajući sa poslanicima Narodne skupštine RS u Banjaluci, Dodik je na vanrednoj sednici Skupštine, sazvanoj na njegov zahtev, pretio referendumom u roku od “godinu ili dve”, samo radi rasprave o radu visokog predstavnika, mada parlament nema nadležnost da uradi tako nešto.

Ponovio je svoje ranije tvrdnje da je visoki predstavnik nezakonita dužnost za koju nema osnova u dejtonskom ustavu, tvrdeći da su svi koji su do sada bili na toj funkciji radili samo u interesu Bošnjaka, ugnjetavajući Srbe.

“Svih 26 godina visoki predstavnici ispunjavali su želje Bošnjaka. Nema razloga da se ne veruje da će se i novi visoki predstavnik ponašati na isti način”, rekao je Dodik, kojeg posebno uznemiruju ovlašćenja data visokom predstavniku na sednici PIC-a 1997. koje daju mogućnost nametanja zakona i razrešenja izabranih zvaničnika.

Incka bi mogao naslediti konzervativni nemački političar

Dodik je sazvao raspravu o postupcima visokog predstavnika u trenutku kada se očekuje da na to mesto bude postavljen konzervativni nemački političar Kristian Šmit, sa mandatom i ovlašćenjima da podstakne sprovođenje reformi koje su godinama blokirane u BiH.

Dodik je rekao da Šmit ne bi bio prihvatljiv partner vlastima RS ako ne bude izabran na osnovu Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, sugerišući da očekuje da će njegovo imenovanje u Savetu bezbednosti UN blokirati Rusija, koja takođe insistira na zatvaranju kancelarije Visokog Predstavnici (OHR), otvoreno podržavajući vlasti RS.

Dodik je u sredu zahtevima za ukidanjem OHR-a dodao zahtev za kraj vojne misije Evropske unije u BiH, Altea, dodajući da u toj zemlji nema pretnji miru.

U svom govoru, koji je trajao više od sat vremena, ponovo je posegnuo za arsenalom uvreda, nazivajući aktuelne zvaničnike međunarodne zajednice u BiH “pacovima” koji žive na tuđim leđima.

Dodik: BiH nije država

Insistirao je na tome da BiH mora biti označena kao državna zajednica “jer nije država”, što Republika Srpska jeste, pa je zatražio od međunarodne zajednice da direktno sarađuje i pregovara sa entitetom, što vidi kao povratak izvornom Dejtonu .

“Predlažemo: vratite se prvobitnom Dejtonskom sporazumu, vratite svoja ovlašćenja i ostanite u BiH. U razumnom roku. Ako se to ne poštuje, pokrenućemo mehanizme – pravo ljudi na samoopredeljenje koje nam je dato u aneksima (Dejtona) i međunarodne konvencije koje su deo ustava “, rekao je Dodik i najavio da će ga lično pokrenuti za godinu ili dve.

Tvrdio je da za takav scenario ima razumevanja i u nekim zemljama EU, jer ga je evropski zvaničnik navodno pitao o tome “da li se BiH može mirno razići”.

Lider opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je da je današnja posebna sednica parlamenta RS potpuno nepotrebna i da neće imati efekta. Podsetio je da je pre 15 godina bio pod sankcijama visokih predstavnika, a Dodik, koji je u to vreme sarađivao sa predstavnicima međunarodne zajednice, nikada na to nije reagovao niti je pokušao da ga zaštiti.

Dodik je optužio Šarovića da je “izdajnik” jer je, kako tvrdi, SDS odustao od svoje prvobitne politike uspostavljanja nezavisne RS.

Dodik je do sada više puta najavljivao organizaciju referenduma o otcepljenju RS od BiH i otvoreno je rekao da je njegov životni cilj ujedinjenje RS i Srbije.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Srbija: predizbori u opoziciji – više štete nego koristi?

horoskop

Dnevni horoskop za 11. mart 2021. godine