in

Konoplju za izvoz pregledali inspekcija i carina, biljke nisu popisivane, samo fotografisane

Izvor: Birn.rs

Četiri svedoka zaposlena u laboratoriji firme Superior govorila su na današnjem nastavku suđenja o načinu proizvodnje konoplje za potrebe Jovanjice, nabavci i razmnožavanju semena i proceduri izvoza biljaka u Makedoniju.

Četvoro zaposlenih u Superioru, firmi koja je sarađivala sa vlasnikom Jovanjice Predragom Koluvijom, prvooptuženim zbog uzgoja marihuane u sudskom postupku pred Specijalnim sudom, rekli su na današnjem nastavku suđenja da ne znaju razliku između industrijske i indijske konoplje. Naveli su da smatraju da su radili sa industrijskom konopljom, jer su takve informacije dobili od svog šefa, kao i da su uz seme biljke dobijali recepturu za njen uzgoj u kojoj je bilo upisano da se radi o vrstama Fedora i Monoika. Oni su izjavili da je bilo ukupno 12 izvoza konoplje za Makedoniju. 

Nataša Radišić u Superioru iz Velike Plane radi na poslovima šefa proizvodnje. Po struci je agronom, a bila je zadužena za komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede u vezi sa izvozom, jer je ona lično bila zadužena za taj posao. 

Podsetimo, Superior je za Jovanjicu proizvodio biljke konoplje. Nakon njihovog uzgoja i umnožavanja na imanju Predraga Koluvije, biljke je ponovo preuzimao Superior koji ih je izvozio u Makedoniju.

Radišićeva je objasnila da proizvodnja biljka započinje u laboratoriji i da je ona bila zadužena i za nabavku semena.

“Ja sam kontaktirala firmu Agro World Wide oko kupovine semena sorte Monoika, jer su bili na listi Ministarstva poljoprivrede. Sa njima sam u komunikaciju stupila mejlom. Iz Jovanjice smo nabavljali seme Fedore”, rekla je Radišićeva i objasnila da je sve radila po nalogu direktora Nebojše Đinovića.

Đinović je kao svedok ispitan da ročištu koje je održano dan ranije

Radišićeva je objasnila i procedure izvoza za koju je, takođe, bila zadužena. Rekla je da je uglavnom prisustvovala carinjenju robe u Smederevskoj Palanci. 

“O svakom izvozu bilo je obavešteno Ministarstvo, jer smo od njih morali da dobijemo dozvolu. Nakon što se prijavi Smederevskoj Palanci, roba odlazi na carinu i tamo su uvek bili fitosanitarna inspekcija, carina i policija. Policija je uvek to pratila”.

Objasnila je da su biljke u vozilu bile smeštene u kontejnerima za rasad i da je svaki kamion pogledao fitosanitarni inspektor i carinik. Rekla je i da su biljke bile označene bar kodovima, ali da ih carinici i fitoinspektori nisu popisivali, već da su ih samo fotografisali.   

“Provere prateću dokumentaciju i ako je sve tu, onda zatvaraju i plombiraju vozilo i to je to”, kaže Radišićeva. 

Ona je odgovarala i na pitanja tužioca Saše Drecuna kom je kazala da su seme konoplje nabavljali početkom 2019, ali da ne zna tačan datum.

Rekla je i da zna kako izgleda industrijska konoplja jer je videla, ali da ne zna da razlikuje fenotipove konoplje.

“Tehnologija nije u potpunosti osvojena”

Svedok Nenad Nikolić je bio zaposlen kao rukovodilac laboratorije za proizvodnju sadnica, a po struci je biolog. 

Objasnio je da su specifičnim laboratorijskim metodama radili na razmnožavanju i kloniranju biljaka. Rekao je da se uzme vrh grančice koji ima pupoljak koji aktivno raste i on se steriliše hemijom i stavlja se u epruvete na hranljivu podlogu.

„Kad se postavi takav deo biljke on može da krene na tri načina, može da se osuši, ako nismo uspeli, može da se inficira, jer to je strašno podložno infekcijama, i može da krene u procesu rasta“, rekao je Nikolić i dodao da su proizvodili dve sorte konoplje – Fedoru i Monoiku.

Na pitanje sudije Zorana Ganića da li su bili uspešni sa obe sorte, Nikolić je odgovorio da jesu, ali da ta tehnologija nije u potpunosti „osvojena“.

Na primedbu sudije da je tokom istražnog postupka dao drugačiju izjavu i da je tada kazao da „Fedoru čak nisu uspeli da urade“ zato što se nešto zakomplikovalo i da je došlo do infekcije i do sušenja, Nikolić je rekao da je „uspeh relativna stvar“.

„To donekle krene, pa stane“, kazao je Nikolić i dodao da ne može da se seti da li su od obe sorte uspevali da obezbede materijal koji su slali na Jovanjicu. 

Grančice za razmnožavanje biljke je dobijao, kaže, od Nebojše Đinovića i ne zna da li je predaja bila praćena i nekom dokumentacijom. 

Rekao je i da pre posla sa Jovanjicom nije imao iskustva sa industrijskom konopljom i da nije upoznat sa fenotipovima konoplje.

Na pitanje tužioca kada je saznao da je Koluvija uhapšen, Nikolić je rekao da ne zna tačno, ali da misli da je to bilo nakon pretresa Superiora, koji je policija izvršila 26. i 28. novembra 2019.

Kako je Koluvija uhapšen 13 dana ranije, tužioca je zanimalo da li je u tom periodu neko „manipulisao materijalom u laboratoriji”. Nikolić je odgovorio da koliko on zna, nije.

Policija tražila tegle i epruvete 

Dragana Lopaćanin, laborantkinja u laboratoriji za kulturu tkiva, rekla je da je radila na umnožavanju biljaka iz grančica koje je donosio šef Nenad Nikolić. 

Sličnim poslom bavila se i Sanja Zdravković. Ona je na pitanje advokata odbrane opisala kako je izgledalo kada je u Superior došla policija.

„Bila sam tu kada je došla policija i svi smo bili u šoku, tražili su tegle, epruvete, nismo znali o čemu se radi. Oduzeli su tridesetak tegli i malo epruveta, ne sećam se tačno koliko“, rekla je Zdravkovićeva.

Suđenje se nastavlja 24. i 25. marta ove godine, a planirano je saslušanje šest svedoka.

Dana 24. marta biće saslušani Ivo Đinović, suvlasnik Superiora, koji zbog zdravstvenih problema nije došao na jučerašnji pretres. Kao svedok, biće saslušan i Predrag Milošević, zastupnik firme Agro World Wide od koje je Superior kupovao seme Monoike i Branimir Melentijević, vlasnik i zastupnik firme Sphere, koje je izdalo deklaraciju o kvalitetu semena. 

Dan kasnije biće saslušani Danijela Stojanović i Vlada Đokić, oboje iz Ministarstva poljoprivrede, a kao poslednji svedok biće saslušan Nebojša Milosavljević.

Suđenje Predragu Koluviji po prvoj optužnici kojom je obuhvaćeno još devet osoba, započelo je 7. oktobra prošle godine.

Prvooptuženi Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra 2019. godine. Njega je tog dana policija zaustavila zbog nasilničke vožnje po auto-putu u “audiju 8” sa policijskom rotacijom.

Kod njega i suvozača pronađene su policijske značke (za koje policija tvrdi da su lažne), a Koluvija je potom policajce odveo do svojih staklenika na imanju Jovanjica gde se navodno uzgajala zdrava hrana. Umesto zdrave hrane i organskih proizvoda, za šta je ovo gazdinstvo registrovano, policajci su zatekli hektare zemljišta zasađenog kanabisom.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u novembru prošle godine podiglo još jednu optužnicu kojom su obuhvaćeni pripadnici policije, BIA i VOA. “Jovanjicu 2” potvrdio je Viši sud u Beogradu, a na to rešenje advokati odbrane podneli su žalbe o kojima treba da odlučuje Apelacioni sud u Beogradu, nakon čega optužnica postaje pravosnažna, što je preduslov za početak suđenja.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vakcinacija

Amerikanci koji su u potpunosti vakcinisani mogu da se okupljaju bez maski

Kako će izgledati kovid pasoši?