in ,

Jedna od najstarijih fresaka u Pompeji podvrgnuta dramatičnoj restauraciji

Freska Pompeji

Jednoj od najstarijih fresaka u Pompeji vraćena je koloritna nekadašnja slava, nakon velikih radova na restauraciji njenih dekorativnih elemenata. Freska na zadnjem zidu bašte Kuće Ceia iskopana je između 1913. i 1914. godine i jedna je od retkih drevnih gradskih domusa.

Kuća je primer drevnog stana iz kasnog samnitskog perioda (2. vek p. N. E.). Freska je vremenom bledela i njena živopisnost je obnovljena da bi se otkrila scena lova. Na njemu se nalaze divlje životinje uz egipatske pejzaže delte Nila prikazani na bočnim zidovima. Takve scene nisu bile retkost u ukrašavanju obodnih zidova u pompejskim vrtovima i služile su stvaranju iluzije širenja veličine područja i izazivanja idilične i evokativne atmosfere.

U ovom slučaju, verovatnoća je da je predmet slike ukazivao na određenu vezu i interesovanje vlasnika domusa prema egipatskom svetu i kultu Izide. Vlasništvo je pripisano magistratu Luciju Ceiju Sekundu, na osnovu oslikanog izbornog natpisa nađenog na spoljašnjosti kuće. Freska je očišćena laserom, a izbrušeni delovi slike vraćeni su pažljivim retuširanjem. Takođe su preduzete mere kako bi se izbegla buduća infiltracija kišnice i adekvatno očuvalo područje.

Istorijska kuća je tokom godina propadala, a prvobitni raspored kuće sada je delimično rekreiran. Dodatne informacije možete naći na veb stranici Arheološkog parka Pompeji ovde.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zlatan Ibrahimović na Sanremo izašao uz pesmu Nade Topčagić

Svemir i putovanja: Japanski milijarder traži osmoro ljudi za let do Meseca