in ,

Plavi psi pronađeni u Rusiji u blizini napuštene hemijske fabrike

Čopor pasa pronađen u sa plavom dlakom u ruskom gradu navodno ne pati od štetnih efekata na zdravlje, prema istraživanju stručnjaka za životinje.

Slike snimljene u Dzeržinsku, 230 kilometara istočno od Moskve, postale su viralne, a psi su naveli mnoge da povežu različite plave nijanse svojih kaputa sa danas neaktivnom hemijskom fabrikom u blizini.

Psi su primećeni blizu fabrike koja je proizvodila pleksiglas i cijanovodoničnu kiselinu pre nego što je bankrotirala 2015. godine.

Njen bivši stečajni upravnik Andrei Mislivets rekao je novinskoj agenciji RIA da su psi često lutali tim područjem i da je jarkoplavi bakar sulfat, kojem su životinje mogle biti izložene, bio uskladišten na mestu napuštene fabrike.

Fotografije, koje su podeljene na veb stranici VK i društvenim mrežama, a o kojima su izveštavali ruski mediji, izazvale su zabrinutost za dobrobit životinja, kao i spekulacije o verodostojnosti slika.

Vlasti grada pregovarale su sa petrohemijskom kompanijom Orgsteklo za dozvolu ulaska na teren fabrike. Sedam pasa je kasnije odvedeno na pregled u veterinarsku bolnicu Zoozachita-NN u obližnjem Nižnjem Novgorodu.

Stručnjaci za životinje rekli su da nema razloga da se pretpostavi da će plava boja na njihovom krznu negativno uticati na njihovo zdravlje, javila je Komsomolskaia Pravda.

U izjavi za vesti RBC, direktor veterinarskog centra Vladimir Groisman rekao je: “Već smo izvršili početnu analizu životinja. Opšta analiza krvi i fekalija pokazala je normalne nivoe za sve njih, uključujući i biohemiju.”

Groisman je ranije rekao da su se psi verovatno sakrili od hladnoće i da su im tela obojena hemijskim ostacima. Sumnja se da su psi mogli biti uhvaćeni, a zatim slikani, i rekao je da su životinje izgleda dobro nahranjene, izvestile su lokalne novine Vgorode.

“Još uvek ne znamo šta je prouzrokovalo bojenje pseće dlake. Za to su potrebne velike analize, koje ovde ne možemo da uradimo”, dodao je on.

Psi će biti stavljeni na posmatranje nedelju dana, dok su dve životinje našle nove vlasnike, javila je RIA.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Patrijarh, mostograditelj, predsednikov prijatelj

Mihailo Medenica

Patrijarh je dostojan onoliko koliko smo dostojni mi, ni pedlja više – ni pedlja manje!