in

Nezadovoljni nemački privrednici na sastanku sa ministrom Altmajerom

Izvor DW

Nemački privrednici su ljuti: državna pomoć se isplaćuje s višemesečnim zakašnjenjem, a vlada ne daje jasne perspektive za ponovno otvaranje. Danas o tome razgovaraju s ministrom privrede Peterom Altmajerom.

Prošlonedeljna odluka o produženju lokdauna do 7. marta, bez jasne perspektive za ublažavanje mera, razočarala je nemačke privrednike. Sve su glasnije kritike da politika ni godinu dana nakon izbijanja pandemije očito nema precizan koncept s jasnim kriterijumima za postupno otvaranje. „Oprez je sigurno važan, ali godinu dana bez jasne perspektive je iritirajuće”, izjavio je Tomas Burger, predsednik Privrednog saveza industrijskih preduzetnika iz Badena (WVIB).

A predsednik Udruženja poslodavaca Rajner Dulger upozorava da su zaštita od zaraze i sprečavanje stečajeva „dve strane iste medalje”. „Zero-covid strategija je opasna opcija, ako se posmatra samo jedna strana. Posle pandemije nam trebaju jaka preduzeća.”

Altmajer upozorava na mogući treći talas

I stvarno, mnoge firme su na rubu propasti. Prema informacijama Dehoge, nemačkog saveza hotelijera i ugostitelja, poduzeća iz te branše su u januaru ove godine zabeležila 78 posto manju zaradu nego u istom mesecu prošle godine. „Krajem februara će biti već četiri meseca otkako smo zatvoreni. Očaj i zabrinutost za egzistenciju u branši su ogromni”, izvestio je Gido Celick, predsednik Dehoge.

Trgovci, hotelijeri i ugostitelji sve glasnije zahtevaju jasan plan za ponovno otvaranje. Ali savezni ministar privrede Peter Altmajer i dalje poziva na oprez, pa je uoči današnjeg virtuelnog sastanka s predstavnicima više od 40 proivrednih udruženja upozorio preduzetnike: „Privreda ne može cvetati ako dođe do trećeg talasa korone”.

Spora isplata državne pomoći

No problem nije samo nedostatak jasnog plana za ponovno otvaranje, nego i prespora isplata državne pomoći privredi. Dehoga je objavila da više od trećine njihovih članova još nije dobilo ni finansijsku pomoć za novembar. A predsednik saveza Porodične firme Rajnhold fon Eben-Vorli je za Handelsblat izjavio:

„Najpre je skoro rasipnički obećana pomoć. A onda su ministarstava privrede i finansija u mukotrpnim pregovorima uslove za isplatu učinili tako komplikovanim, da je malo ostalo od početnog obećanja da će se pomoći nebirokratski i velikodušno.”

Savezno ministarstvo privrede je priznalo da su do 3. februara podneseni zahtevi za pomoć za novembar 2020. u vrednosti od pet milijardi evra, ali da je do sada isplaćeno samo 59 posto tog iznosa. A za decembar je isplaćeno još manje: 41 posto.

Preduzetnici zahtevaju jasne planove za izlazak iz krize, pa tako Bert Suter, direktor proizvođača medicinske tehnike ističe: „Sada nam više ne trebaju politički sastanci na vrhu bez novih spoznaja. Hitno na treba demokratski i dobro vođeni tehnokratski klub koji će nam predložiti kako da izađemo iz krize, pa čak i ako je virus još uvek prisutan.”

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hanau, godinu dana kasnije: mnogo nerazjašnjenih pitanja

Đorđe Balašević na Infektivnoj klinici zbog upale pluća