in

“SRBIJA PRVA KINESKA KOLONIJA U EVROPI”; 2011. dug 118 miliona, 2020. 1,1 milijardi evra!

Izvor: Direktno

Na kraju 2011. godine Kini smo dugovali samo 118 miliona evra, na kraju 2020. dug je narastao do 1,1 milijardi evra uz dogovorene dodatne kredite vredne 14 milijardi evra. Više je nego očigledno ko ima veću korist od takve saradnje – rekao je Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde.

Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića često slušamo kako je Kina iskreni prijatelj Srbije, međutim, imajući u vidu podatke koje je Nikezić izneo, postavlja se pitanje kakvo je to prijateljstvo o kojem Vučić priča i kojim prijateljima se ovoliko duguje?

– Ponosni smo na činjenicu da smo najbolji prijatelj Kine u Evropi, ali smo srećni i zbog činjenice što u Kini imamo velikog i iskrenog prijatelja – rekao je Vučić u novembru.

I, zaista, sve vreme kako od Vučića, tako i od visokih zvaničnika Srpske napredne stranke, ali i cele vladajuće koalicije gotovo svakodnevno slušamo da nam je Kina iskreni prijatelj kojem možemo da verujemo, koja nam sve vreme pomaže i da će isti odnos nastaviti u budućnosti.

Istovremeno, kako kaže, sa Kinezima je dogovoreno finansiranje i gradnja dodatnih projekata, poput beogradskog metroa vrednog 4 ,4 milijarde i kanalizacije vredne 3,2 milijarde evra.

– Ako se samo realizuju ovi dogovoreni projekti Srbija će za par godina Kini dugovati 15 milijardi evra, za projekte koje neće graditi srpske građevinske firme. Neodgovornim zaduživanjem ova vlast ostavlja ogromnu obavezu budućim generacijama, uz permanentnu pretnju dužničkom krizom – rekao je Nikezić, i dodao

Po svim tim parametrima, Srbija je postala prva kineska kolonija u Evropi. Generacije i generacije će snositi posledice ovog podaničkog i višestruko štetnog odnosa – rekao je predsednik Resornog odbora za privredu i finansije. 

 Vučić se hvali rastom izvoza, a zaboravlja da je uvoz porastao šest puta

– Vučić zaboravlja da kaže da ukupno u Kinu izvozimo 329 miliona evra a uvozimo dve milijarde i osamstoosamdeset miliona evra. Zaboravlja da kaže da je ukupan spoljnotrgovinski deficit prema Kini dostigao neverovatnih 2,55 milijardi evra, što čini polovinu ukupnog deficita koji Srbija ima sa celim svetom i koji iznosi  5,9 milijardi evra. Od Kineza kupujemo skupu telekomunikacionu, računarsku i medicinsku opremu i naoružanje, dok im izvozimo jeftine sirovine, poput bakra, čelika i posečenih stabala. Ako se realizuju dogovoreni projekti, Srbija će, na ime duga, Kini svake godine za kamate plaćati neverovatnih 450 miliona evra i skoro milijardu evra za otplatu glavnice duga.

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

zdravko čolić

Zdravko Čolić otkrio KOJA njegova pesma je posvećena Kristini Kovač

Brojanje ljudskih glava