in

Mračna tajna uvećanja zadnjice: Najopasniji zahvat na svetu

Izvor: Nova

Čak je i Srbija imala svoj nesrećni slučaj kada je starleta Tamara Đurić umalo umrla posle uvećavanja zadnjice; dva filera koja su joj ubrizgana na jednoj privatnoj klinici, kako su pisali mediji, nisu smela da se mešaju i Tamara je nekoliko nedelja posle estetske intervencije primljena na VMA sa sepsom, u teškom stanju. Upravo je operacija zadnjice jedan od najopasnijih estetskih zahvata.

Tamara Đurić čak je doživela i kliničku smrt, ali se oporavila uprkos teškoj kliničkoj slici posle neuspešne intervencije estetskog hirurga, a godinu dana kasnije mediji su pisali da je svejedno odlučila da još jednom ode pod nož i da je ovog puta uspešnu korekciju izveo poznati hirurg u Istanbulu, i to “prirodnim materijalima

Brazilsko podizanje zadnjice (poznato kao BBL, odnosno Brazilian Butt Lift) danas je jedna od najopasnijih estetskih intervencija koja podrazumeva uklanjanje masti iz različitih delova tela koja se potom ubrizgava u zadnjicu. Stvarno zvuči “prirodno”, zar ne?

Gardijan piše da cena ove intervencije ide i do 8.000 funti, a od 2015. godine broj BBL operacija porastao je na globalnom nivou čak 77,6 odsto. Upravo je BBL deo kozmetičke industrije i estetske hirurgije koji najbrže raste i razvija se, odnosno intervencija za kojom je najveća potražnja.

Estetski hirurzi sa kojima je Gardijan razgovarao skoro su potpuno saglasni u jednom – pokretač ovog trenda i žena koja je velikim zadnjicama podarila sasvim novi život u popularnoj kulturi i savremenom svetu je Kim Kardašijan.

Zvezde poput Dženifer Lopez i Niki Minaž takođe su doprinele popularizovanju oblina, ali postizanje takvog izgleda često nosi mnogo veće rizike nego što se na prvi pogled čini. Procene su da jedna od 3.000 žena koje se podvrgavaju ovom zahvatu ne preživi operaciju.

Uprkos navodima medija da se starleta Tamara Đurić drugoj operaciji podvrgla u Istanbulu gde je njene nove obline vajao vrhunski hirurg, Turska je zapravo najpopularnija destinacija za žene sa Zapada upravo zbog nižih cena.

Savršena zadnjica zapravo je rezultat savršene kičme. Evolutivna psihologija nudi tezu da su žene sa zdravom kičmom – odnosno “lumbalnom krivinom”, onim udubljenjem na dnu kičmenog stuba, a iznad zadnjice – muškarcima privlačnije jer upravo ta krivina signal da je žena plodna.

Ako žena nije obdarena takvim oblinama, u 18. veku mogla je jedino da se uvlači u najtešnje korsete na svetu. Sada je to teoretski moguće rešiti estetskom hirurgijom – filerima ili implantima. BBL je savršena kombinacija tehnika, ipak, zato što podrazumeva isisavanje masti iz delova tela gde je ona višak (sa, recimo, struka i nadlaktica), a potom ubrizgavanje iste te masti u zadnjicu.

BBL je zahvat nastao u Brazilu, kolevci estetske hirurgije i mita o savršeno oblikovanoj zadnjici, onakvoj kakve u minijaturnim bikinijima pozivaju tiriste na Kopakabanu.

Ipak, empirijska istraživanja otkrila su da ni sve Brazilke ne žele takve zadnjice; štaviše, kakvo će telo žena u Brazilu želeti umnogome je uslovljeno rasom i klasnim statusom. Bogata belkinja ne želi telo “mulatte”, kako se pogrdno nazivaju meleskinje, već telo evropskog supermodela.

Pionir ovog zahvata u Brazilu bio je poznat kao “papa” i “maestro”, a pričalo se da je upravo on ulepšavao zvezde poput Frenka Sinatre i Sofije Loren.

Ivo Pitanguy je osnovao prvu akademiju plastične hirurgije na svetu i šezedesetih je ona iznedrila čitave generacije hirurga koji su BBL izvodili na pacijentkinjama u svim delovima sveta.

Ipak, ni uz najbolje svetske hirurge ne mogu svi imati telo Kim Kardašijan. Mimo svega, oporavak posle ovog zahvata je užasno bolan. Čak su delovi podvrgnuti liposukciji višestruko osetljiviji od same zadnjice koja je obložena dodatnom količinom masti.

Posle operacije, potrebne su nedelje da bi pacijentkinja konačno videla kakvu će zadnjicu imati, a jedna doktorka sa kojom je Gardijan razgovarao istakla je da se u najboljem slučaju “primi” tek oko 50 odsto ubrizgane masti. Ostalo telo apsorbuje i izbaci.

Ona se osvrnula i na Tursku u kojoj lekari ne nude samo povoljnije cene, već i mogućnost ubrizgavanja ogromnih količina masti odjednom, iako to nikako nije preporučljivo. Pacijentkinje se često vraćaju iz Turske nezadovoljne krajnjim rezultatom i izdeformisanih zadnjica.

Jedna od pacijentkinja sa kojima je Gardijan razgovarao potvrdila je ono što se često čuje od ljudi koji se često podvrgavaju estetskim zahvatima: mislila je da će biti zadovoljna kada bude dobila zadnjicu kakvu je želela, ali kad jednom odeš pod nož, onda je teško prestati. Sada bi da ode na operaciju nosa.

Neki savesniji lekari često upozoravaju pacijentkinje koje žele radikalne promene – i esktremno velike zadnjice – da je izgled definitivno i stvar trenda. Zato bi možda bilo mudro imati na umu da se trendovi menjaju. Danas brže nego ikada.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

kosovo i metohija

Uzajamno priznanje Kosova i Srbije – poznat stav američke administracije

Da se ne zaboravi: 100 afera Vučićeve vlasti (1)