in ,

Kineska letelica poslala prvi snimak Marsa

Kineska svemirska letelica uspešno je stigla u orbitu Marsa u sredu, a danas je objavljena njena prva slika te daleke planete.

„Potraga za nebeskom istinom“

Svemirska letelica Tianven-1, što bi u prevodu značilo „potraga za nebeskom istinom“, lansirana je u julu 2020. godine sa ostrva Hainan na južnoj obali Kine. Iako je već dostigao orbitu planete, rover bi trebalo da bude lansiran tek u maju, na području zvanom Utopia Planitia. NASA je otkrila moguće znakove leda na tom mestu.

Tianven-1 se sastoji od tri komponente: orbitera, lendera i robotskog vozila, a masa čitave svemirske letelice je oko 5 tona. Lander i rover će se spustiti na površinu, dok će orbiter nastaviti da kruži oko Crvene planete.

Rover na solarni pogon težak je 240 kilograma, a nakon sletanja tražiće biomolekule i druge znakove života tri meseca, nakon čega je njegova misija završena. S druge strane, orbiter bi trebalo da kruži oko Marsa još dve godine.

Treba napomenuti da su do sada samo Sjedinjene Države uspešno sletele na Mars, osam puta od 1976. godine. Više od polovine letelica koje su trebale da dodirnu tlo Crvene planete ili su eksplodirale, ili izgorele, ili su se srušile na površinu

Svemirska trka

Protekle godine postojao je samo jedan period od jednog meseca tokom kojeg su orbite Zemlje i Marsa bile dovoljno blizu da bi samo sedam meseci bilo potrbno da se putuje do Crvene planete. Na sledeću takvu priliku putovanja sa zemlje moraće da sačekaju sledećih 26 meseci.

Stoga su u julu Sjedinjene Države, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati poslali svoje letelice. Njima bi trebalo da se pridruži ESA-ina svemirska letelica EkoMars, ali bilo je tehničkih problema i lansiranje je odloženo za 2022. godinu.

NASA će pokušati da sleti na Mars za 6 dana

Nasina misija Mars 2020 pokrenuta je sa Floride 30. jula 2020. godine i trebalo bi da istraži geološku prošlost na dalekoj planeti, ali i da traži moguće znakove života.

Rover Perseverance (u prevodu ISTRAJNOST) trebalo da sleti na Mars 18. februara. Ima 19 kamera koje će snimiti prelepi Marsov pejzaž, dok će ostale četiri snimiti proces ulaska u atmosferu i sletanja na zemlju.

Istrajnost je teška 1.050 kg i analiziraće tlo drevnog jezera poznatog kao jezero Crater. Ovaj krater je pun prepreka i opasnosti za rover; obiluje stenama, liticama i peščanim dinama. Ali naslage u krateru bogate su mineralima koji nastaju u prisustvu vode, što znači da je tamo nekada mogao postojati život. U takvim sedimentima na Zemlji obično postoje mikroskopski fosili.

Rover je takođe opremljen minijaturnim helikopterom Ingenuiti koji je težak samo 1,8 kilograma i biće prva takva mašina koja će leteti na drugoj planeti. Ovaj autonomni testni helikopter ima ugrađenu kameru i napajaće se solarnim panelom, ali na sebi neće imati druge naučne instrumente.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rusija eu

Rusija: Ako EU uvede sankcije, spremni smo da prekinemo odnose

Nakon tretmana ovim lekom, ljudi prosečno gube 20% svoje težine