in

Stiže Sputnjik lajt: Način primene – jedna doza

Jednokomponentna vakcina protiv koronavirusa Sputnik Lajt pojaviće se u februaru, objavljeno je na Tviter nalogu Sputnjik V.

Ministarstvo zdravlja Rusije je u januaru izdalo dozvolu za sprovođenje kliničkih ispitivanja vakcine Sputnjik Lajt, podseća RIA Novosti.

Šef Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev izjavio je da će nova verzija vakcine biti namenjena uglavnom stranim tržištima, gde postoje žarišta epidemije.

Ovo saopštenje je usledilo nakon što je američka kompanija “Džonson i Džonson” objavila da efikasnost njihove vakcine koja se daje u jednoj dozi varira od 69 do 85 odsto.

“Pokazali su dobre rezultate. Vakcina “Džonsona i Džonsona” je u suštini samo prva doza Sputnjika V (ljudski adenovirusni vektor 26). Mi ćemo takođe lansirati jednokomponentnu vakcinu u februaru. Nazvali smo je Sputnjik Lajt”, napisali su tvorci ruske vakcine.

Šef Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev izjavio je da će nova verzija vakcine biti namenjena uglavnom stranim tržištima, odnosno da će zbog lakše primene biti orijentisana na mesta gde postoje žarišta epidemije.

“Sputnjik Lajt može da posluži kao efikasno privremeno rešenje za mnoge zemlje koje doživljavaju vrhunac epidemije”, izjavio je Dmitrijev.

“Lagana” verzija Sputnjika V dobila je 11. januara dozvolu za klinička ispitivanja od strane ruskog ministarstva zdravlja. Ispitivanje se sprovodi na 150 dobrovoljaca i vrši se u tri medicinske ustanove: Prvom medicinskom univerzitetu “Sečin”, Naučno-istraživačkom centru “Eko-bezbednost” i Naučno-istraživačkom institutu za grip “Smorodinceva”.

Kako je objavljeno na sajtu državnog registra koji sadrži odobrenja za istraživanje ruskog ministarstva zdravlja, cilj kliničkih ispitivanja je procena sigurnosti, tolerancije i imunogenosti vakcine Sputnjik Lajt u vezi sa prevencijom infekcije koronavirusom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da postoji “lagana” verzija ruske vakcine protiv kovida-19. On je naveo da će ova vakcina imati kraći efekat, ali da omogućava vakcinaciju većeg broja ljudi.

IZVOR: B92

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EU

Ovi poslanici EU parlamenta učestvuju u međustranačkom dijalogu u Srbiji

VEDRANA RUDAN SE VAKCINISALA U SRBIJI. Evo njene priče