in

Danas je godišnjica Oluje: Srpske žrtve žali samo srpska suza!

Danas se navršava 26 godine od početka zločinačke hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ u kojoj je poginulo i nestalo 1.853 Srba, a sa vekovnih ognjišta proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

U hrvatskoj-vojno policijskoj akciji “Oluja” avgusta 1995. koja je započela 4. avgusta masivnom operacijom oružanih snaga Republike Hrvatske, uz podršku NATO, kao i jedinica Hrvatskog veća odbrane i Armije BiH , izvršena je agresija na prostor Republike Srpske Krajine, odnosno sever Dalmacije, Liku, Kordun i Baniju.

Do agresije je došlo uprkos činjenicama da se ta oblast nalazila pod zaštitom UN-a, kao sektori “Jug” i “Sever”, kao i da su predstavnici Republike Srpske Krajine u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom razrešenju.

Među stradalima, prema podacima Veritasa, nalazi se 1.196 civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Među žrtvama se nalazi 544 žena, od kojih su oko četiri petine bile osobe starije od 60 godina.

Odluka o početku akcije “Oluja” je na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug hrvatskog generala Ante Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995.

Na tom sastanku u Titovoj vili na Brionima, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je jasno definisao cilj operacije poručivši da treba naneti “takve udarce Srbima da praktično nestanu s ovih prostora”.

U prvostepenoj presudi haškog Tribunala, aprila 2011. bilo je ocenjeno da je “Oluja” bila udruženi zločinački poduhvat, na čelu s tadašnjim predsednikom Tuđmanom, čiji je “cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva i naseljavanje tog područja Hrvatima”.

Tribunal je drugostepenu presudu doneo 17. novembra 2012. i njome oslobodio krivice hrvatske generale Gotovinu i Mladena Markača.

U zločinačkoj operaciji „Oluja” učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog vijeća obrane. Tim snagama su se, prema hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika.

Vojna akcija „Oluja” ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

Portparol Stejt departmenta Ričard Baučer izjavio je 2002. da su SAD imale određena saznanja da su pripreme za akciju „Oluja” u toku, ali da nisu bile „umešane u planiranje ili izvođenje te operacije”. To je ponovio i bivši američki ambasador u Zagrebu Piter Galbrajt na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu.

U maju 2007. Galbrajt je u intervjuu hrvatskoj televiziji rekao da veruje da su hrvatske vlasti bile umešane u zločine.

„Niko ne može poreći da su se zločini nakon ‘Oluje’ dogodili, uključujući i korake čiji je cilj bio sprečavanje povratka Srba”, rekao je Galbrajt.
Državna ceremonija povodom obeležavanja 26 godina od progona Srba u akciji „Oluja“

Centralni skup povodom 26. godišnjice progona i stradanja Srba u “Oluji”, biće održan sutra, u naselju Busije kod Beograda, u kojem uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u najavi, Danu sećanja na sve stradale i prognane Srbe u “Oluji” prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a skup počinje u 19.30 časova.

Povodom godišnjice stradanja Srba u akciji „Oluja“ 5. avgusta u Crkvi svetog Marka u Beogradu biće služen pomen žrtvama.

Vučić je ranije izjavio da svi ministri budu na obeležavanju srpskog stradanja u “Oluji”.

“ Kome more bude preče od obeležavanja stradanja srpskog naroda, nema potrebe ni da se vraća sa odmora“, poručio je predsednik Srbije.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je, povodom godišnjice „Oluje“ da je to „jedan od najtežih i najtužnijih dana za srpski narod, dan za sećanje, za parastose i pomene, za paljenje sveća i tugovanje za više od 1.700 poginulih i nestalih, od kojih se za 770 ni dan danas ne zna gde im je grob“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je “Oluja” bila “najveće etničko čišćenje počinjeno posle Drugog svetskog rata”, za koje kako je rekao, “do danas niko nije odgovarao”.

On je kazao, javlja agencija Beta, da “Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić nikada taj zločin prema Srbima neće zaboraviti i prestati da insistira na pravdi i kazni za zločince”.

Jaka i stabilna Srbija stoji uz svakog svog sunarodnika ma gde on da živi. Nikada se više neće ponoviti Oluja i nikada više srpski narod u kolonama neće napuštati svoje domove, mesto gde je rođen“, rekao je Vulin posle sastanka sa Žunićem.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preminuo Miroslav Lazanski

U Vuhanu najavljeno testiranje svih stanovnika nakon novih slučajeva zaraze