in

U Holandiji otvorena solarna staza za bicikle koja proizvodi struju

solarna staza za bicikle

Cilj pilot-projekta je da se utvrdi da li se takvi putevi mogu šire koristiti za dobijanje struje korištenjem solarne energije i služiti biciklistima.

Vlasti centralne holandske pokrajine Utrecht su u otvorile, kako kažu, “najdužu solarnu stazu za bicikle na svijetu”, povezujući održiv izvor energije s prijevozom bez zagađenja.

Učenici lokalne osnovne škole prvi su se vozili stazom dugačkom 330 metara u selu Maartensdijk, blizu Utrechta.

Sastoji se od blokova gotovog betona prekrivenih tankim prozirnim slojem koji štiti i omogućava prodor sunčeve svjetlosti do solarnih ćelija u betonskim blokovima koje proizvode struju.

Cilj tog pilot-projekta je da se utvrdi da li se takvi putevi sa dvostrukom namjenom mogu šire koristiti za dobijanje struje korištenjem solarne energije i služiti biciklistima, a pokrajina Utrecht nastoji da smanji emisiju ugljika.

„To je veoma je važno. Želimo da budemo klimatski neutralni 2040. godine i zato se moramo usuditi da koristimo inovacije, a ovo je vrlo inovativno”, rekao je Arne Schaddelee, pokrajinski zvaničnik, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Smanjenje emisije plinova

“Naša pokrajina je vrlo gusto nastanjena, a malo je prostora, i zato se mora isprobati dvostruka upotreba. Dakle, ako se putevi mogu koristiti za proizvodnju energije, to je dvostruku prednost”, dodao je.

Solarna staza za bicikle je otvorena na dan kada je Evropska unija predstavila opsežan novi propis da bi ispunila svoje obećanje da će tokom ove decenije za 55 posto smanjiti emisiju plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje, uključujući kontroverzni plan oporezivanja stranih kompanija zbog zagađenja koje stvaraju.

Solarne staze za bicikle se već koriste drugdje u Holandiji, ali ovaj put je najduži do sada, rekli su zvaničnici provincije Utrecht.

Napisao VOA

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

anthony fauci

CDC: Delta soj mogu da prenose i vakcinisani i nevakcinisani

bicikl vesic

Beograd subvencionira kupovinu bicikala