in

Međunarodna bruka: Ratovali su svi, Sud u Hagu osudio samo Srbe!

Međunarodni sud u Hagu nekad se čini da je samo sud za Srbe, pa su oni osuđeni na ukupno 967,5 godina zatvora. Sa druge strane Hrvati su osuđeni na 277 godina.

Podaci koje objavljuje Centar za obnovu međunarodnog prava, pokazuju da od ukupnog broja optuženih 68 ogsto Srbi, ili 109 njih.

I u broju presuda Srbi su na prvom mestu pa je od njih 90, 64 izrečeno pripadnicima tog naroda.

Sud u Hagu oslobodio je tri Srbina, sedam Hrvata, tri Bošnjaka i četiri Albanca.

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu osnovan je 1993. godine, a do sada je odredio sedam doživotnih robija i na sve su osuđeni Srbi,

Podsećanja radi, na doživotnu kaznu osuđen je pukovnik i načelnik bezbjednosti Glavnog Štaba VRS Ljubiša Beara. Pored njega, ta presuda je izrečena bivšem ratnom načelniku Generalštaba Zdravku Tolimiru i načelniku bezbednosti Drinskog korpusa Vujadin Popović.

Na doživotni zatvor su osuđen i lider paravojne formacije Bijeli orlovi Milan Lukić, kao i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić.

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je, takođe, na doživotni zatvor u martu 2019. godine, a tu odluku donelo je Žalbeno veća Mehanizma za međunarodne krivične postupke, telo koje je nasledilo Haški tribunal. Karadžić je proglašen krivim za ratne zločine u Srebrenosti, zločina protiv čovečnosti…

Treba napomenuti da su Goran Jelisić i Milomir Stakić osuđeni na 40 godina zatvora.

Potporučnik i načelnik bezbednosti Zvorničke pešadijske brigade Drinskog korupsa VRS Drago Nikolić, predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić i bivši general Vojske Republike Srpske dobili su na 35 godina zatvora.

Sud u Hagu osudio je 16 Srba na kaznu veću od 20 godina. General Ratko Mladić osuđen je nedavno na doživotni zatvor.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bocan-Harčenko: Pritisci na Srbiju da prizna Kosovo neće uspeti

Nadal: Igrao sam protiv jednog od najboljih svih vremena