in

Nataša Kandić: Dodelom ordena Handkeu, Vučić je započeo rat protiv civilizovanog sveta i svakog od nas u Srbiji koji nosimo sramotu genocida

„Dodelom Ordena Karađorđeve zvezde Handkeu, predsednik Srbije započeo je rat protiv civilizovanog sveta, suseda i svakog od nas u Srbiji koji nosimo sramotu genocida i masovnih zločina koje su srpske snage počinile u ratovima devedesetih godina, oštro je kritikovala Nataša Kandić iz „Fonda za humanitarno pravo (FHP), predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke odlikovan je državnom medaljom Srbije koja mu je zvanično dodeljena u februaru prošle godine povodom Dana državnosti za „izuzetan doprinos reprezentaciji Srbije na polju kultura “.

Iako ga kritičari smatraju jednim od najboljih savremenih pisaca u Evropi, književni opus Petera Handkea nakratko pao je u drugi plan nakon što je 1996. objavio putopisni esej pod nazivom „Zimsko putovanje Dunavom, Savom, Moravom i Drinom – ili pravda za Srbiju“ i još četiri knjige intonirane na isti način.

Nekoliko predstavnika međunarodne zajednice je Handkea kritikovala zbog podrške međunarodno izolovanoj Srbiji, naknadnih poseta predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala i njegovoj sahrani.

Zbog njegove podrške Slobodanu Miloševiću i poricanja genocida, nobelovac je proglašen nepoželjnim u Sarajevu, a zatim i na Kosovu. Handke je preživele masakra u Srebrenici tokom balkanskih ratova nazvao “takozvanim majkama Srebrenice”, rekavši da im ne veruje ni njihovoj tuzi, jer da je majka, kako je rekao, onda bi tugovao u tišini …

Nakon objavljivanja odluke o dodeli ordena Karađorđeva zvezda, predsednik Komisije za odlikovanja Sima Avramović rekao je da je Austrijanac u potpunosti branio „srpsku istinu“ čak i kada bi zbog toga bio osporavan i dovođen u neprijatne situacije.

„Nije sporno da se on na veoma upečatljiv način zalagao za pravdu za Srbiju i srpski narod, te zaslužuje da bude odlikovan“, kaže za BBC na srpskom heraldičar Dragomir Acović.

Handke se zahvalio na priznanju i dodao da se „uvek po lepom seća Srbije“.

Peter Hadke

Ko je Peter Handke i šta ga veže za Srbiju?

Autrijski pisac rođen u Grifenu 1942. godine poznat je u ovom kraju sveta najpre po svojim pogledima na ratna dešavanja u bivšoj Jugoslaviji i njenom konačnom raspadu.

Handkeov literarni opus nije bio primarni razlog interesovanja ovdašnje publike – jednom prilikom istakao je da ga u Srbiji više vole nego što ga čitaju.

Ipak, njegova razmišljanja o odnosima na Balkanu jesu.

„Tokom devedesetih je izričito zauzeo srpsku stranu i bio je uz Slobodana Miloševića,“ rekla je 2019. godine za BBC Drinka Gojković, koja je na srpski prevela njegovo delo Golmanov strah od penala.

To mu je u Srbiji donelo popularnost, ali je zbog podržavanja Miloševića naišao na osude širom Balkana.

Nekoliko knjiga Petera Handkea nastalo je pod jakim uticajem Jugoslavije i kasnije Srbije, poput Rastanka sanjara od izgubljene zemlje i dela Zimsko putovanje na Dunav, Savu, Moravu i Drinu: Pravda za Srbiju

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pristina

Strava u Prištini: Petorica monstruma danima drogirala i grupno silovala ženu

horoskop

Dnevni horoskop za 15. maj 2021. godine