in

ČISTI JETRU, OTKLANJA BOL i ŠTITI OD VIRUSA I BAKTERIJA: Začinska biljka je bomba za zdravlje i Rimljani su je koristili

Od davina su poznata lekovita svojstva ove biljke koju je lako zasaditi.

Rimljani su verovali da miris mente, odnosno nane poboljšava mentalne sposobnosti. Sobe su prskane vodom od mente a stolovi su trljani ovom biljkom pred slavlja i praznike jer se verovalo se da njen miris stvara veselo raspoloženje među gostima i sprečava ih da prekomerno piju.

Listovi sveže nane odličan su način da poboljšate celokupno zdravstveno stanje, a sada je idealan trenutak da je zasadite. Prve izdanke dobićete nakon 3 nedelje.  

Lekovita svojstva

O lekovitim svojstvima mente znalo se još od davnina. Pomaže kod glavobolje i nadimanja, pokreće termičke procese u telu, a pomaže i kod otoka ispod očiju i podočnjaka. Listovi nane natopljeni sirćetom koristili su se da podignu dame u nesvesti, čorba od ove biljke povećava apetit i štiti od grčeva u crevima.

Lekari je preporučuju zbog velike količine fitoncida – supstanci koje imaju antiinflamatorno i antimikrobno dejstvo. Sveža nana se bere leti – od aprila do septembra, ali suvi listovi mente, ulje mente i tinkture mogu se naći u prodavnicama i apotekama tokom cele godine.

Listovi nane sadrže puno mentola, pa se tinkture nane i esencijalno ulje koriste kao lokalni lek za ublažavanje bolova. Kada se nanosi na kožu, mentol nadražuje nervne završetke, izazivajući osećaj hlađenja. U ovom slučaju, površinski sudovi su suženi, a sudovi unutrašnjih organa refleksno prošireni. Zbog ovog svojstva, nana se može koristiti za ublažavanje grčeva.

Farmaceuti iz nane vade mentol koji je sadržan u njegovom esencijalnom ulju. Listovi su posebno bogati ovim esencijalnim uljem na početku cvetanja. Preparati od mente koriste se za spazme gastrointestinalnog trakta, mučninu, povraćanje, nadimanje i bolesti jetre.

(Mondo)

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

aljbin kurti

Kurti pozvao Slovačku da prizna nezavisnost tzv.Kosova

Draža Petrović

Petrović: Vučić će lakše „pustiti niz vodu“ Palmu nego Gašića, Lončara i Malog