in

Ućutkani princ, navodna zavera

jordanski princ

Iza kraljevine Jordan su turbulentni dani. Princ Hamza je zatočen pod optužbom da je pripremao zaveru protiv kralja. Drugima to izgleda kao obračun sa kritičarem režima koji je sanjao da i sam postane kralj.

Kraljevina Jordan zabranila je svim domaćim medijima i korisnicima društvenih mreža da izveštavaju o navodnoj zaveri koju je kovao princ Hamza kako bi podrio vladavinu svog polubrata, kralja Abdulaha Drugog (59). To je objašnjeno potrebom da se sačuva tajnost istrage.

Princ Hamza

Princ Hamza bin Husein (41), raniji prestolonaslednik, navodno je posle turbulentnih događaja obećao podršku kralju. „Interes domovine mora ostati iznad svega“, piše u pismu o kojem je javnost obavestio sud. I Hamzin advokat je potvrdio da je „posredovanje“ bilo uspešno.

Prethodno je princ Hamza tokom vikenda poslao video BBC-u video u kojem tvrdi da je stavljen u kućni pritvor. On se žalio na „nekompetentnost“ i korupciju koje godinama dominiraju vladajućim strukturama. „Niko ne sme da izrazi mišljenje ni o čemu, a da ne bude maltretiran, hapšen ili pod pretnjama“, rekao je princ.

On je negirao da je umešan u zaveru ili pokušaj puča. 

Prethodno su jordanske službe uhapsile desetinu zvaničnika iz „bezbednosnih razloga“. Vašington post je citirao neimenovanog obaveštajca sa Bliskog istoka koji tvrdi da su princ Hamza i drugi osumnjičeni za „zaveru“ protiv kralja.

„Hamza je u krugu svojih prijatelja zaoštrio kritiku na račun onoga što smatra korupcijom u vlasti“, kaže jedan jordanski analitičar, koji je želeo da ostane anoniman. On je za agenciju AFP rekao da princ Hamza „gaji odbojnost“ prema kraljevskoj palati jer se nije pomirio sa gubitkom titule prestolonaslednika.

Kraljica Nur, Hamzina majka, na Tviteru je napisala da je u pitanju „strašna podvala“ protiv njenog sina.

Podrška kraljevskoj kući

Saudijska Arabija je podržala kralja Abdulaha Drugog, kao i Ujedinjeni Emirati, Katar, Irak, Kuvajt i Oman. Podrška kralju stigla je i iz Sjedinjenih Država.

Princ Hamza se smatra omiljenim sinom pokojnog kralja Huseina Prvog koji ga je pripremao za naslednika. Ipak, malo pre smrti 1999, kralj Husein se odlučio za svog najstarijeg sina Abulaha Drugog jer je Hamza – tada još tinejdžer – smatran premladim i neiskusnim.

Aktuelni kralj je potom 2004. oduzeo Hamzi titulu prestolonaslednika i prebacio je svom najstarijem sinu.

Princ Hamza je dugo smatran nadom opozicije u Jordanu, čak i tokom Arapskog proleća 2011. godine. Školovao se u Velikoj Britaniji, gde je pohađao i Kraljevsku vojnu akademiju, a posle je studirao i na Harvardu. Bio je vojni pilot u svojoj domovini.

Jordan, kraljevina na severu Arabijskog poluostrva, graniči se sa Saudijskom Arabijom, Irakom, Sirijom i Izraelom. Ima oko deset miliona stanovnika. Ta monarhija se smatra jednom od najstabilnijih zemalja Bliskog istoka.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

opasan porok

Opasan porok

Ruski tenk

Da li Rusija sprema invaziju na Ukrajinu?