in

Pretty loud: Prva romska rep grupa

Pretty Loud: Romske reperke kroz muziku govore o problemima romske manjine

U svojim pesama otvoreno govore o gorućim problemima s kojim se suočavaju pripadnice romske manjine, jedne od najugroženijih društvenih grupa u Srbiji, ali i u Evropi.

Želimo da pokažemo da žena može da bude hrabra, jaka, samostalna i da može sama da donosi odluke. Svaka devojka koja želi da se bori za ženska prava i koja ima želju da kroz muziku bude podrška ženama, može biti deo naše grupe“, kaže za Deutsche Welle 19-godišnja Živka Ferhatović koja je u bendu već četiri godine.

Pretty Loud se bori za sve žene ovog sveta, ne samo za Romkinje. Borimo se za to da žene imaju više samopouzdanja. Želimo da veruju u sebe i da ne sumnjaju da to što rade nije dobro i da se neće isplatiti“, dodaje Silvia Sinani.

Žene u romskoj tradiciji nemaju pravo glasa i primorane su da rade stvari protiv svoje volje“, priča 27-godišnja Zlata Ristić.

Upravo i njihova nova pesma Mashup govori o problemu sa kojim se nose žene u romskoj zajednici, a to su dečiji brakovi. Glavna protagonistkinja pesme je devojčica Samanta, koja se udala protiv svoje volje jer je njena porodica tako želela.

Devojke su kroz stihove poručile da je Samanta morala da trpi nasilje i da pristane na nesrećan život zbog običaja, a da se pritom ona ništa nije pitala. U drugom delu pesme publici se skreće pažnja na probleme s kojima članovi romske zajednice moraju da se nose. Naglašeno je da ih često diskriminišu zbog boje kože, pa im se tako, kako kažu u pesmi, zbog toga onemogućuje pristup nekim objektima kao što su npr. noćni klubovi.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vjosa osmani

VOA: Građani zadovoljni izborom Vjose Osmani za predsednicu Kosova

COvid 19 test

Englezima dva besplatna testa nedeljno zbog popuštanja mera