in

Piksi kreće ka Kataru

Novi kvalifikacioni ciklus, novi početak fudbalske reprezentacije Srbije.

Da li će Dragan Stojković konačno biti selektor koji će iskoristiti priliku da napravi nešto od “orlova”.

Srbija kreće u borbu za Svetsko prvenstvo u Kataru, a iako je na čelo tima stigao legendarni Piksi, atmosfera u javnosti je daleko od euforične.

Štaviše, izostao je utisak oduševljenja navijača i velikih očekivanja.

Bar je tako pre prve Piksijeve zvanične utakmice protiv Republike Irske (sreda, 20.45).

Pažnja je potpuno usmerena na promene u vrhu Fudbalskog saveza Srbije, odnosno ostavku Slaviše Kokeze.

A to je možda i savršena situacija za fudbalere – manje se priča o njima, manje se očekuje od njih, a manji će biti i pritisak čelnika FSS koji su sada fokusirani na izbor novog predsednika.

Piksiju je potrebna mirna atmosfera s obzirom da je pred njim težak zadatak – da napravi reformu tima, možda čak i smenu generacija, a istovremeno da odvede tim na veliko takmičenje.

Grupa A, I kolo (sreda):
20.45 Portugal – Azerbejdžan
20.45 Srbija – Irska

Međutim, nekadašnji mađioničar sa loptom nema mnogo vremena za neke korenite promene u timu, jer je između prvog okupljanja igrača i prvog meča imao samo dva dana treninga.

A rivali u prvom terminu kvalifikacija nisu nimalo naivni – posle tradicionalne “tvrde” Irske stiže i dalje aktuelni prvak Evrope Portugal sa Kristijanom Ronaldom, a potom sledi nezgodno gostovanje u Azerbejdžanu.

Tri takmice u svega desetak dana, što znači dosta promena u sastavima, zbog čega je Piksi i pozvao 30 fudbalera.

S obzirom na malo vremena koje je imao, ne očekuju se neke drastične promene za meč sa Irskom.

Stoga bi na terenu opet trebalo da gledamo Srbiju u formaciji sa trojicom defanzivaca, uz samo jednog centarfora.

Grupa A, II kolo (subota):
20.45 Srbija – Portugal
20.45 Irska – Luksemburg

Međutim, najmanje bitno je kojih 11 će biti na terenu, jer smo i prethodnih godina imali sjajne sastave, ali nismo imali tim.

Stoga je ključni faktor da Stojković izabere najbolju ekipu, u kojoj će svi raditi kao jedan, a gde nećemo čekati da pojedinac uradi nešto dobro kako bismo imali pozirivan rezultat na semaforu.

Sve će svakako da krene od svlačionice, a tu će možda doći do ključnog izražaja imenovanje Piksija za selektora.

Nešto slično onome što je doneo dolazak Aleksandra Đorđevića u košarkašku reprezentaciju, tako bi i Piksijevo prisustvo u fudbalskoj trebalo da donese red i poštovanje.

Jer ako srpski fudbaleri neće slušati i raditi ono što ima kaže živa legenda našeg fudbala, koja je većini njih bila idol, onda koga će?

Piksi je već napravio prvi korak ka “sređivanju” svlačionice, pa su izostali pozivi za pojedine veterane koji su bili autoriteti, pa se očekuje malo drugačija atmosfera u timu.

Grupa A, III kolo (utorak):
18.00 Azerbejdžan – Srbija
20.45 Luksemburg – Portugal

Koliki je uticaj Piksija na ove momke videćemo već u sredu uveče, a rival je idealan.

Dovoljno slab da prioritet bude pobeda, a opet dovoljno jak da se ekipa ne opusti, da shvati ozbiljno izazov pred sobom i da vidimo koliko zaista vredi.

Irska je savršen ispit za ovaj tim iz još jednog razloga – ukoliko izostane pobeda, videćemo kakvog je karaktera ova ekipa na osnovu reakcije u sledećem meču sa moćnim Portugalcima.

Na golu bi trebalo da bude Predrag Rajković, a ispred njega pouzdani štoperi Uroš Spajić, Stefan Mitrović i Nikola Milenković, koji su svakako u najboljoj formi među našim defanzivcima.

Nema sumnje da će u rovovskoj borbi sa Ircima ključni deo tima biti vezni red, a kao faktor stabilnosti bi trebalo da deluje tandem Nemanja iz LaLige – Maksimović i Gudelj.

Potencijalnih 11 za Irsku: Rajković – SpajićS. MitrovićMilenković – KostićMaksimovićGudeljLazović – TadićMilinkovićSavić – Vlahović

Na levoj strani će najverovatnije biti ove sezone fantastični Filip Kostić, mada sjajnu sezonu ima i njegov imenjak Mladenović, ali će on šansu dobiti najverovatnije u narednim susretima.

Najneizvesnije je koga ćemo gledati na desnoj strani, a prednost bi u ovom trenutku trebalo da ima Darko Lazović.

Najviše očekujemo od ofanzivnih veznih igrača, a nadamo se da će Piksi uspeti da uigra naša dva možda i najbolja igrača – Dušana Tadića i Sergeja Milinković-Savića.

Što se tiče centarfora, tu će Piksi svakako biti na možda i najvećim mukama.

Aleksandar Mitrović je najbolji strelac selekcije, ali već dva meseca je van takmičarske i golgeterske forme.

Luka Jović igra sve više u Ajntrahtu, ali još uvek nije na nivou koji ga je krasio pre dve godine.

Stoga bi Piksi mogao da pruži šansu, zasluženu, mladom centarforu Fiorentine Dušanu Vlahoviću koji blista poslednjih nedelja u Seriji A.

Imaće selektor na raspolaganju još nekoliko igrača koji su u odličnoj formi, poput Filipa Đuričića, Andrije Živkovića, tu su i Saša Lukić, Uroš Račić, Nemanja Radonjić, Marko Grujić, Đorđe Despotović.

Igrači znaju ko sam ja, ja znam ko su oni… neke poznajem lično, neke ne, zato će taj sastanak u ponedeljak biti vrlo svrsishodan i interesantan. Za njih edukativan, ako ga shvate na pravi način, jer fudbal nije samo trčanje i davanje golova. Postoji spektar stvari od kojih zavisi da li će jedan fudbaler, jedan trener ili jedan funkcioner biti na nivou da dostojno reprezentuje svoju zemlju. Nebitno da li je na terenu ili je na ulici, u restoranu, bilo gde. Ako me budu pažljivo slušali, mnogo će im značiti”, rekao je Stojković.

Srbija u sredu dočekuje Republiku Irsku, u subotu Portugal, a u utorak gostuje Azerbejdžanu.

(b92.net)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Novakova poruka Del Potru: Budi jak, prijatelju

HERE mapira Srbiju u 3D