in

Bela kuća svesna ruskih dezinformacija u vezi sa vakcinama

Izvor: VOA

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prati nastojanja povezana sa ruskim službama bezbednosti o podrivanju učinka vakcina potiv koronavirusa čiji su proizvođači kompanije “Fajzer” i “Moderna”.

Svesni smo, pratimo i preduzimamo korake za rešavanje”, rekla je Psaki novinarima u Beloj kući.

Sjedinjene Države uočile su da su takve, dezinformišuće sadržaje, objavljivala tri portala povezana sa ruskim obaveštajnim službama, izjavila je portparolka Bele kuće – ne navodeći njihove nazive.

Osim dezinformacija o vakcinama, objavljivani su i tekstovi o međunarodnim organizacijama, vojnim konfliktima, protestima – temama koje mogu podsticati podele, rekla je Psaki.

Borićemo se svim dostupnim načinima protiv dezinformacija. Upoznati smo sa pristupom i naporima ruske kampanje dezinformacijama“, rekla je Psaki, dodavši da će administracija predsednika Bajdena u svakoj prilici ponoviti da su vakcine bezbedne.

O postojanju takve kampanje u nedelju je izvestio magazin “Vol strit žurnal”.

U izjavi tom mediju portparol Kremlja demantovao je navode da je Rusija širila lažne informacije.

Avgusta 2020. Stejt department objavio je izveštaj koji, kako je tada saopšteno, predstavlja ruske taktike korišćenja kombinovanih zvaničnih, anonimnih i neimenovanih kanala i platformi za stvaranje i širenje lažnih narativa, navedeno je u izveštaju Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta (Global Engagement Center)

Visoki ruski zvaničnici i proruski mediji nastojali su da iskoriste strah i zbrku koju prati pandemija Kovida 19 – stvaranjem i širenjem teorija zavere, ukazano je u izveštaju.

Centar za globalno angažovanje ušao je u trag ruskim vezama dezinformisanja detaljno opisujući načine na koje se zvanični Kremlj bavi širenjem dezinformacija, koristeći se zvaničnom vladinom komunikacijom, oglašavanjem koje finansira država, koršćenjem anonimnih izvora, zloupotrebom društvenih mreža i dezinformisanjem u sajber prostoru.

Napisao VOA, Rojters

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sukob u SNS-u došao do tužilaštva

Milo Djukanovic

Đukanović: Podaci alarmantni, hitno zatvoriti granice Crne Gore