in

SAD “ogorčene” nakon raketnog napada na Bagdad

31 December 2019, Iraq, Baghdad: Iraqi Shiite militia supporters burn property during a demonstration inside the US embassy compound in Baghdad. Iraqi mourners on Tuesday stormed the building of the US embassy in Baghdad's heavily fortified Green Zone after deadly US airstrikes on sites of a Shiite militia. Photo: Ameer Al Mohmmedaw/dpa (Photo by Ameer Al Mohmmedaw/picture alliance via Getty Images)

Autor: Džef Seldi

Izvor: Glas amerike

Američki zvaničnici izrazili su ogorčenje u ponedeljak nakon što su tri rakete pale u Bagdad, od čega dve u utvrđenu Zelenu zonu u gradu.

Irački zvaničnici saopštili su da se čini da su rakete “Kaćuša” lansirane iz obližnjeg naselja, ali da niko nije povređen.

Iračka vojska saopštila je da su oštećena četiri vozila, zajedno sa nešto imovine.

U prvim izveštaji ukazivalo se na to da su rakete koje su pogodile prostor unutar Zelene zone pale blizu američke ambasade, a takođe i blizu Zajedničke operativne komande, gde se američko vojno osoblje koordinira sa iračkom vojskom u borbi protiv terorističke grupe Islamska država.

Niko nije preuzeo neposrednu odgovornost za napad, koji je usledio samo nedelju dana nakon raketnog napada na međunarodni aerodrom u Irbilu, na severu Iraka, u kom je ubijen ugovorac koalicije koju predvode SAD i u kom je ranjeno još devet ljudi, uključujući i pripadnika američke vojske.

“Ogorčeni smo zbog nedavnih napada”, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs novinarima u ponedeljak. “Irački narod je predugo patio od ove vrste nasilja i ovog kršenja svog suvereniteta”.

Do sada su američki zvaničnici odbijali da dodele krivicu za napade, iako je Saraja Avliia al-Dam, šiitska milicija, preuzela odgovornost za smrtonosni napad u Irbilu.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da vojni zvaničnici uzimaju napade “vrlo ozbiljno”.

“Teško je sa sigurnošću reći… da li postoji strateška računica koja pokreće ovaj nedavni porast broja napada ili je ovo samo nastavak vrsta napada koje smo videli u prošlosti”, rekao je.

I dok istraga o napadima traje, Kirbi je rekao: “Ako i kada bude prikladno odgovoriti, to ćemo činiti u određeno vreme i na mesto i na način koji odaberemo”.

Brojni američki zakonodavci izrazili su zabrinutost da je nedavni niz raketnih napada, poput prethodnih, verovatno organizovao Iran.

Odbrambeni zvaničnici SAD konstantno krive Iran da je glavni generator nestabilnosti na Bliskom istoku, ali dodaju da su zadovoljni što je broj američkih trupa u regionu dovoljan da se nosi sa pretnjom.

“Uopšteno govoreći, ono što smo rekli je da ćemo Iran smatrati odgovornim za napade i provokacije njegovih podružnica”, rekao je novinarima Prajs u ime Stejt dipartmenta.

“Ono što nećemo učiniti je da uzvratimo i rizikujemo eskalaciju koja ide na ruku Iranu i doprinosi njihovim pokušajima da dalje destabilizuju Irak”.

Nik Čeng, dopisnik iz Stejt dipartmenta, učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Meka moć

Francuska: Prekinite da ćutite o pedofiliji