in

NOVAK NEDIĆ-JANIČAR U ODELU

Izvor: NIN

Generalni sekretar Vlade Srbije i čovek od poverenja Aleksandra Vučića, poznat po menjanju klubova, prema optužbama navijača bio je pokrovitelj osuđenim vođama huligana, a rukovodstvo Partizana ga je sumnjičilo za širenje atmosfere straha i javnog linča – piše NIN u najnovijem broju.

Iza grupe Janjičari, koja je nasilno preuzela Partizanovu tribinu, stajao je Novak Nedić, sadašnji generalni sekretar Vlade Srbije, koji je na toj funkciji od kada je Aleksandar Vučić bio premijer 2014, potvrdio je profesor Pravnog fakulteta i sada bivši potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić u emisiji Utisak nedelje.

Janjičare su u to vreme predvodili Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, Veljko Belivuk – Velja Nevolja i Nenad Vučković Vučko, koji je do juna 2016. bio u Specijalnoj brigadi Vojske Srbije, a od tada je funkcioner Žandarmerije. Belivuk je nakon što je oktobra 2016. ubijen Stanković, kome je od 2013. godine 12 puta odlagan odlazak u zatvor kao vođi grupe dilera droge, preuzeo vođenje Janjičara koji su u međuvremenu preimenovani u Principe. On i još 22 pripadnika grupe se sada terete da su kao organizovana kriminalna grupa odgovorni za ubistvo Milana Ljepoje, kome se sudilo kao članu Pink pantera, kao i ubistva navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića. Terete se za dve lovačke puške, dva pištolja CZ 99 i jedan glok 19, kao i 100 grama kokaina, heroina i marihuane.

U zahtevu za sprovođenje istrage Tužilaštva za organizovani kriminal navodi se, međutim, da su delovali od 2019, čime je preskočen period nastajanja i jačanja ove grupe, čemu je i javnost bila svedok gledajući dešavanja na tribinama. Sumnje da je Novak Nedić, koji je istovremeno i član Glavnog i Izvršnog odbora SNS-a, a pre svega čovek od poverenja Aleksandra Vučića, povezan sa ovom grupom javljale su se i ranije. Bio je na sahrani ubijenog Stankovića, a navijači Partizana su na svojim forumima iznosili tvrdnje kako je pokrovitelj Janjičara.

Privremeno rukovodstvo FK Partizan je 16. aprila 2016. iznelo teške optužbe nakon što ih je grupa navijača gađala jajima na tribinama. Saopštilo je tada da je gađanje “učinjeno po nalogu generalnog sekretara Vlade Republike Srbije Novaka Nedića i jednog od vođa navijača Nenada Vučkovića, inače aktivnog vojnog lica” u ovom saopštenu još se navodi:

– Nedić i Vučković nastoje da prošire atmosferu straha, javnog linča, da nečasno i primitivno spreče održavanje legalno sazvane vanredne skupštine. Zna Novak Nedić, čelnik ove osovine straha i prinude, da mu je legalna skupština jedina i poslednja brana da kao generalni sekretar Vlade Srbije dovodi i smenjuje trenere, dovodi i prodaje igrače, utiće na sastav tima, dovodi vođu navijača na sednice organa kluba da odlučuju o igrače, utiče na kapitalnim pitanjima.

Ubrzo nakon toga 28. aprila 2016. Stanković, Belivuk i Darko Ristić pred kamerama napadaju tadašnjeg direktora FK Partizan Miloša Vazuru i brutalno prebijaju njegove saradnike. Tada premijer Vučić praktično unapred abolira Stankovića rečima da nikog nije dotakao, a Belivuk i Ristić dobijaju uslovne kazne. Na isti način kako je nasiljem preuzela tribinu, ova grupa je druge navijače Partizana sprečavala da uzvikuju parole protiv Vučića i vlasti. Janjičari, kako im i ime govori, bili su prilično neobična skupina sastavljena od navijača drugih klubova koji su iznenada i istovremeno “zavoleli” Partizan. Tako je Stanković bio navijač Zvezde, a Belivuk Rada.

Novak Nedić je putovao sa Zvezdom u Helsinki prošle godine FOTO: FK CZ

Tu .”jannjičarsku” osobinu je pokazao kasnije i Novak Nedić. On je 2019. putovao sa rukovodstvom FK Crvena zvezda u Helsinki na utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona. Zatim se te godine učlanio u Zvezdu da bi se ubrzo Iščlanio, nakon što su navijači protestovali. Zvezda je izdala saopštenje:

– FK Crvena zvezda obaveštava javnost da se Novak Nedić samoinicijativno učlanio u naš klub. Iako su podaci naših članova nedostupni javnosti, zbog specifične situacije proverili smo pomenutu informaciju, koja se ispostavila tačnom. Kontaktirali smo Novaka Nedića koji je odmah odlučio da se iščlani iz kluba. Ovim je stavljena tačka na sve buduhe spekulacije na tu temu.

Kakve su motive Nedić i “janjičari” imali da menjaju klubove može se samo naslutiti. Prema istraživanju CINS-a iz 2017, Nedić je bio povezan sa Dejanom Grgićem, jednim od čelnika International Sports Office, koja je zastupala perspektivne fudbalere Partizana. CINS zaključuje da je ova firma postala aktivna od kada su funkcioneri Partizana postali Novak Nedić i njegov otac advokat Vojislav Nedić, takođe funkcioner SNS-a.

Novaka Nedića i “Janjičare” vezuju i druge činjenice. Vojni sindikat je februara 2017. podneo krivičnu prijavu protiv oficira Kasarne Rastko Nemannjić” kod Pančeva, optužujući ih da su vođama navijača Aleksandru Stankoviću i Veljku Belivuku, kao i Nenadu Vučkoviću, ali i Novaku Nediću, omogućili da koristeći oružje i municiju Vojske vežbaju pucanje tokom 2016. Krik je otkrio da je tužilaštvo odbilo ovu prijavu jer su nestali dokazi. Tužilaštvo je konstatovalo da su presnimljene trake sa sigurnosnih kamera, a da su iz Dnevnika rada gde su upisane osobe koje dolaze u kasarnu iscepane dve stranice. Takođe, u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića međy Belivukovim advokatima je bio i Vladimir Lučić iz advokatske kancelarije Nedić, koju vodi otac generalnog sekretara Vlade i u kojoj je Novak Nedić radio kao pripravnik, a zatim kao advokat.

Belivuk je pravosnažno oslobođen marta 2019. nakon što su veštaci tokom suđenja promenili nalaz DNK. Zanimljivo je da neka veštačenja Belivukovih telefona i poziva i poruka koje je razmenjivao nisu izvedena do kraja ovog postupka. Čak i za ona koja su izvedena istražitelji nisu identifikovali njegove sagovornike. Tako se konstatuje da se čuo sa izvesnim Vučkom, što je bio nadimak žandara Nenada Vučkovića. I telefoni Aleksandra Stankovića nisu uopšte veštačeni nakon njegovog ubistva 2016. Novak Nedić je od dolaska SNS- a na vlast u Vladi, jer je od 2012. do 2014. bio zamenik generalnog sekretara. Kao blizak saradnik Vučića, teško da bi nešto radio bez odobrenja predsednika Srbije i, što je važnije, u ovom slučaju SNS-a. Ni prijava za seksualno uznemiravanje službenice, protiv koje je nakon toga obustavljen postupak za otkaz, nije ga zaustavila u napredovanju da od zamenika postane generalni sekretar. funkcioner SNS-a i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović u otvorenom pismu predsedniku SNS-a i Srbije je napisao

Predsedniče, da se ne lažemo više, istina je da banda Veljka Belivuka nije mogla da radi sve to što je radila a da nije imala ozbiljnu logistiku naših ljudi. Da, ljudi iz naše stranke.

Nije otkrio na koga misli od stranačkih funkcionera, ali je to suzio navodom:

– Toj policiji je neki političar morao da naredi da pruža logistiku.

Nažalost, iz svega priloženog čini se da će odlučivati Vučić, a ne tužilaštvo i sud, da li će uopšte biti progona i ko će od funkcione ra SNS-a eventualno odgovarati za povezanost sa Janjičarima.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

U DATUMU ROĐENJA JE SVE ZAPISANO: Saznajte kakva BUDUĆNOST VAM JE ODREĐENA

Dnevni horoskop za 19. februar 2021.