in

Skandal u studiju N1: Zekanović napustio emisiju, srpskim sagovornicima poručio da ne zaborave “Oluju”! (VIDEO)

Hrvoje Zekanović iz redova Hrvatskih suverenista smatra da je pozdrav “Za dom spremni” legitiman, a u emisiji N1 televizije “Crvena linija” kazao je da se to ne može uspoređivati s fašizmom i nacionalizmom u Srbiji i Republici Srpskoj.

U razmeni stavova nije hteo da učestvuje ni dvadeset minuta. Gosti su bili i Srđan Mazalica, predstavnik Dodikovog SNSD-a u Skupštini Republike Srpske, i Brajan Brković iz Stranke slobode i pravde, opozicionara Dragana Đilasa.

Tema emisije je bila to ko su izdajnici, kolaboracionisti, ko ratni zločinci, a ko heroji u zemljama regiona. Za primer je uzeto to da je, uprkos Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih organizacija, u Novom Sadu održan skup povodom godišnjice smrti Milana Nedića.

Takođe, uprkos odluci Ustavnog suda RH da je pozdrav “Za dom spremni” ustaški i da nije u skladu s Ustavom, ova obeležja zabeležena u državnom protokolu na godišnjici Bljeska i Maslenice. I da, uprkos zahteva visokog predstavnika u BIH, Skupština RS odbija da povuče priznanja navodnim ratnim zločincima.

Zekanović je na samom početku krenuo oštro i naveo da je “očekivao tako nešto iz Beograda”, ocenivši da se ne može stavljati znak jednakosti između ta tri slučaja.

  • Jer se radi o nagrađivanju ratnih zločinaca u Banjaluci, a s druge strane radi se o veličanju fašističkog režima, dok se u trećem slučaju radi o odbrambenom ratu, gde su nas vaši sunarodnjaci, iz Srbije i BiH napali, pokušali osvojiti, ali su, na njihovu žalost, a na našu sreću, poraženi – kazao je.

Zekanović je kazao da je “po zakonu dopušteno” u Hrvatskoj “Za dom spremni”, jer su, kako kaže, HOS bile legitimne jedinice, a “Za dom spremni” je stajalo na njihovom amblemu kao legitiman pozdrav i tu za njega nema dileme.

  • Stavljanja znaka jednakosti između četnikovanja i fašizma u Srbiji ili Banjaluci i slavljenja žrtava u Domovinskom ratu hrvatskih branitelja je smešno – kazao je.

On je kazao da u Srbiji ima rehabilitacije četničkog pokreta, navodeći da postoje brojni murali, dok “u Hrvatskoj to ne postoji”.

Na pitanje šta je sa odlukom Ustavnog suda RH da je uzvik “Za dom spremni” protivustavan, Zekanović je kazao da ta odluka “ne postoji i da postoji odluka da se može koristiti na komemoracijama”. Ovde valja napomenuti da nikakva zakonska odluka o korišćenju pozdrava na komemoracijama ne postoji, postoji tek mišljenje Komisije za suočavanje s prošlošću, koje nema nikakvu zakonsku obavezu.

  • Taj se pozdrav jedino može gledati u kontekstu Domovinskog rata kada su hrvatski mladići ginuli, na primer u Vukovaru, od četničke agresije koja je dolazila preko Dunava… Oni su ginuli pod tim pozdravom, ne da bi veličali državu od sada već pre 80 godina nego zbog skroz drugih razloga – kazao je Zekanović.
https://twitter.com/GoranZuzul/status/1360551962832490496

Tvrdio je da se to ne može porediti s fašizmom u Srbiji. Za napuštanje predsednika Republike Zorana Milanovića komemoracije na kojoj je deo učesnika koristio “Za dom spremni”, kazao je da je “ludost”.

Zločini koji su počinjeni u NDH po monstruoznosti premašuju sve zločine, kazao je Mazalica.

Brković se osvrnuo na, kako je kazao, relativizaciju pozdrava “Za dom spremni”, navodeći da se vrtimo u začaranom krugu “ko je kriv i čiji su zločini veći”.

Političke elite koriste te teme da skrenu fokus s bitnih stvari, kazao je i dodao da mladi takve stvari prisvajaju do 20. godine. Kazao je da se stvari menjaju kad ti mladi u 25. godini uoče realne probleme pa im nije bitno ko je iz BiH ili Hrvatske, već nešto drugo.

  • Prema ovoj retorici koju smo čuli od gospodina iz Hrvatske – ja ne vidim kako se išta može promeniti, a i njihova zemlja ima isti problem kao Srbija, BiH, Crna Gora – a to je odliv mozgova. Mladi ovde ne vide budućnost – naglasio je Brković.

Nakon toga uključio se Zekanović, koji je emisiju napustio uz konstataciju da je rekao da mu je “drago što je čuo ovu suludost s Istoka”, a pre nego što se isključio iz emisije, u kojoj je gostovao online, poručio je: “Setite se ‘Oluje’.” Zaključujemo, kakav moron!

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vakcinacija

Zašto bi trebalo da dobijete bilo koju vakcinu protiv KOVID-19 koju možete.

POLITIČKI KOKOŠINJAC Vlast i opozicija su toliko suprotstavljene da je i bukvalno počelo da LETI PERJE, aa srpsko političko blato je SVE DUBLJE