in

Vedrana Rudan: Je*eš izvinjenja finoj, mrtvoj Miri

Hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila je novi tekst u kojem se osvrnula na smrt glumice Mire Furlan, ali i sve one koji je ovih dana hvale, a učestvovali su u njenom progonu krajem devedesetih godina.

Pojedini hrvatski mediji su tih godina bez utezanja učestvovali u hajci protiv Furlan i doprineli njenom odlasku iz zemlje. Ovih dana, pak, stižu izvinjenja. Nedeljnik “Globus” objavio je tekst u kojem se napominje da su u “sramotnom proterivanju Mire Furlan imali sporednu, ali prljavu ulogu”.

Rudan je na svom blogu reagovala na izvinjenja koja stižu ovih dana, a njen tekst prenosimo u celosti:

Umrla je Mira Furlan. Teško da je neto mogao pomisliti da će toliko lepih reči biti ispisano u spomen na “jednu od najvećih jugoslavenskih glumica”. Nisam poznavala Miru Furlan što nikako ne znači da se ne mogu opušteno pridružiti hordi ožalošćenih koji su joj ovih dana preko portala pisali srcedrapateljna pisma, izvinjavali joj se iako bi uvek naglasili da oni nisu bili “krivi”, ali, eto…

Ko je kriv što je Mira Furlan morala pobeći devedeset i prve? Kakvo glupo pitanje. Kriva je “devedeset i prva”. Danas se sve toliko promenilo, na bolje, naravno, zato su se pokojnici, preko delegata, izvinili i “Zagreb” i “Hrvatska”. Žena koja je “one devedeset i prve” jedva sačuvala živu glavu, ovih dana “odozgo” može uživati u svećama, lampionima, crvenim karanfilima i drugim maštovitim znakovima “hrvatskoga” očaja koji srca naša zbog “velikog gubitka” lomi.

Išlo se tako daleko da je objavljeno i pismo fine mrtve Mire. Napisala ga je Zagrebu “one devedeset i prve”. Njen rodni grad tada je Miru držao “kurvom”, “srpskom kurvom” i izdajicom roda hrvatskoga kome i krov nad glavom treba ukrasti. Danas isti Zagreb, da, isti Zagreb, grca u suzama jer misli da se prljavom vodom može oprati prljava savjest. Preko mrtve Mire do mira u duši. Bilo bi odvratno da nije, ah, tako hrvatski gnusno.

Reći ćete da sam i ja u toj ekipi. Jesam i nisam. Za mene je Mira fina, mrtva devojka kojoj bi se možda gadili svi oni koji kukaju nad greškama koje su počinili, ali, kako bi rekao fini, mrtvi dečko Borislav Pekić, “takvo je vreme bilo”. Pa, kad je vreme bilo “takvo”, ni danas nije drugačije, bilo bi bolje da su je ostavili na miru. U pravu ste. Ko sam ja da bilo kome sudim? Zašto je ja ne ostavim na miru?

Ovaj tekst pišem jer mi je na pamet pala genijalna ideja. “One devedeset i prve” nije se sralo samo po Miri, bilo je još finih, živih devojaka kojima su “Zagreb” i “Hrvatska” jebali i mater i oca. Meni na pamet pada jedna jer nju najviše volim. Slavenka Drakulić, slavna “veštica iz Rija”. Žena je najveća hrvatska živuća književnica, prevedena je na sto jezika, nedavno joj je u Americi izdana ko zna koja po redu knjiga. Gde je to objavljeno? Nigde.

Žena je u godinama, mojim godinama, danas jesi, sutra nisi, kako bi bilo krasno i prekrasno, dirljivo i čitano i klikano da se objavi kroz što je ona prošla. Da saznamo što su “oni” radili toj finoj, živoj ženi. Pa da se onda krenu ispričavati i znani i neznani, cveće slati i političari i udruženja pisaca i ministrica kulture i “običan puk”. Mali ljudi u velikim vremenima postanu veliki. Veliki pljuvači, veliki bacači plamena, velike, velike, anonimne svinje uvek spremne kolektivno, opako roktati. I, kako vidimo, kolektivno, tužno plakati.

Bilo bi super, baš super, da se “Zagreb” i “Hrvatska” jave Slavenki. Fina, živa žena mogla bi čitati krasna izvinjenja “nevinih” ljudi. Što će ti cveće i sveće kad si zvezda nebeska?

Eto vam ideje, profesionalni narikači. Jebeš izvinjenja finoj, mrtvoj Miri i svim finim budućim mrtvim “vešticama” u kojima je Hrvatska ubila boga i iščupala im dušu. U Hrvatskoj je samo mrtva žena, dobra žena.

Ma, daj, Slavenka, ja se samo zajebavam. Znam da tebi nije ni do izvinjenja ni do cveća.

Živela ti meni!

Izvor: Direktno

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

U Bosni ukradeno pečeno jagnje iz restorana

Elon Musk razočaran: “čovečanstvo nikada neće otići na Mars” nakon odlaganja pokretanja regulatora