in

Čelzi slavi. Englesko finale Lige šampiona protiv Citija odlučio je Haverc

celzi

Čelsiju je ovo drugi uspeh u istorijskom trećem finalu. Mančester Siti, koji se prvi put u istoriji i u svom desetom pokušaju plasirao u finalni meč prestižnog takmičenja, duboko je razočaran.

Soccer Football – Champions League Final – Manchester City v Chelsea – Estadio do Dragao, Porto, Portugal – May 29, 2021 Chelsea players celebrate with the trophy after winning the Champions League Pool via REUTERS/Pierre-Philippe Marcou

Nije mogao da izdrži protiv protivnika koji je igrao žestoko. Tradicionalna igra puna kratkih i brzih dodavanja, dinamičnih kombinacija se nije odnosila na Čelsi. Naročito u drugom poluvremenu, kada je londonski klub branio vođstvo, Mančester siti, šampion Engleske, imao je značajan pritisak, ali bez realizacije.

Nekoliko centaršuteva, nagoveštaja i prepreka, ali bez gola.

Nije pomoglo ni to što je Siti pola sata pre kraja izgubio kreativnog vezistu De Bruinea, najveću podršku, usled sudara sa štoperom Rudigerom. Čelsi je takođe završio utakmicu bez iskusnog Silve, koji je nije mogao da igra zbog povrede mišića.

Odlučio je trenutak prvog poluvremena: fantastično dodavanje Mounta između linija, loptu je preuzeo Havertz, zaobišao golmana Edersona i šutirao u praznu mrežu. Zaista nije mogao da odabere bolju šansu za svoj prvi gol u Ligi šampiona ….

Pet minuta pre pauze ovo je bio logičan ishod dotadašnjeg toka meča. Zasluženo vođstvo. Čelsi je od početka bio u prednosti, samo je Verner, još jedan član nemačke reprezentacije, imao dve pristojne šanse, ali je kao i cele sezone na kraju propalo u finišu. Jednom je pogodio bočnu mrežu, drugi put golmana.

Igrao se dobar fudbal, uzbudljiva utakmica, potpomognuta atmosferom koju je stvorilo četrnaest hiljada navijača u gledalištu. Naročito je Tomas Tuhel, trener Čelsija, neprestano bodrio i ohrabrivao londonski kamp.

Bio je prvi trener u istoriji koji je drugi put zaredom stigao do finala sa drugim klubom. Prošle godine igralo se i u Portugalu, a Tuhel sa Paris St. Žermenom je morao da se pokloni izuzetnom Bajernu.

Ponovo je osetio da protiv sebe ima izvanrednog protivnika. „Ali za devedeset minuta možemo da izbrišemo razlike“, verovao je pre finala. I bio je u pravu; protiv Guardiole, od kojeg je učio kao trener početnik, ponovo je pripremio pravu taktiku.

Čelsi je pod njegovim vođstvom sazreoi tri puta pobedio Siti. Prvi put u aprilu u polufinalu engleskog kupa, drugi put u ligi u maju i treći put sada: na najvećoj fudbalskoj sceni.

Iako su prethodna dva finala Lige šampiona, u kojima se Čelsi plasirao, uvek odlučivali kaznenim udarcima, ovaj put nije bilo produžetaka zahvaljujući čvrstoj odbrani na kojoj je zasnivao svoj uspeh Tuhel, koji je u klub došao u januaru umesto Franka Lamparda.

Bila je to četrnaesta trenerska promena u eri bogatog vlasnika Romana Abramoviča – i bila je vrlo verovatno najuspešnija od svih.

Čelsi je tokom sjajnog proleća uskočio u najbolju četvorku u Premijer ligi i iako nisu uspeli da stignu do finala engleskog kupa protiv Lestera, nadoknadili su to u subotu uveče u Portu.

Drugi put u istoriji osvojili su Ligu šampiona.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vladika Joanikije

Dostojan! Vladika Joanikije novi mitropolit crnogorsko-primorski

dnevni horoskop

Dnevni horoskop za 30. maj 2021. godine