in

Žarko Jokanović: Rođendanko bez štafete

Tvoja želja da budeš veći od Tita dovela te je do karikaturalne predstave u kojoj si se svetlosnim godinama udaljio od njega. Njegov rođendan je bar proslavljan u velikom stilu, na Stadionu JNA. Koji je, za tvog vakta postao sedište mafijaške grupe, nastale, odnegovane i odrasle do monstruoznih razmera u tvom režimu. Grupe koja ti je koristila za borbu protiv opozicije, dok se nije otrgla kontroli i postala državni neprijatelj.

No, vratimo se na tvoj rođendan. Koji si proslavio u predsedničkim odajama. Sa tortom na kojoj tvoja figurica stoji na zastavi Srbije. I njenom grbu. Što je sasvim logično. Jer oslikava stvarno stanje u kojem si pogazio sve što se pogaziti može.

A gde je vođa – tu je i pesmica. Koju su pevala deca koja su željno želela da vide tebe, umesto Paje Patka i Mikija Mausa u Diznilendu. Što bi, njihovom uzrastu, bila primerenija želja. Zato su smislili i pesmicu koju su ti odrecitovali, pre one koju su ti otpevali: “Danas nam je poseban dan, jer nam se ostvario veliki naš san, da vam voljeni naš predsedniče poželimo srećan rođendan”.

I ti si pomislio da je to stvarno. I da su baš to poželeli u svom detinjstvu. Jer, sve druge želje su im ispunjene. Baš kao tvojim poltronima koji su zakupljivali bilborde da na njima kače rođendansku čestitku velikom Tebi. Onako seljački, za sve pare. Iz njihovog džepa, naravno. Plus transparenti na nadvožnjacima. Na kojima piše: “Srećan rođendan predsedniče. Sa tobom Srbija uvek pobeđuje”. Što je suštastvena istina. Koja se najbolje može videti u činjeničnom stanju. Na primer na broju rođenih i umrlih tokom tvoje devetogodišnje diktature. Jer za ovih devet godina tvoje sumanute svevlasti rođene su 584.624 bebe, a umrlo je 930.248 ljudi. Što znači da je tvoju devetogodišnju svevlast krunisala činjenica da je u Srbiji u tom periodu 345.624 čoveka više umrlo nego što je rođeno. Među kojima je najveći broj penzionera kojima si pokrao penzije – što si proglasio njihovim dobrovoljnim žrtvovanjem.

Ako se toj brojci doda i devetogodišnji zbir onih, uglavnom fakultetski obrazovanih mladih ljudi, koji su u beli svet pobegli glavom bez obzira od tvog “Zlatnog doba” – a podaci kažu da je takvih oko 60.000 godišnje, dolazi se do druge brojke od oko 540.000 ljudi. I da bi slika tvoje vladavine bila kompletna, umesto rođendanske pesmice treba sabrati ove dve brojke. Tako dolazimo do činjenice da je tvoja devetogodišnja vladavina smanjila broj stanovnika Srbije za 885.624 čoveka. A da bi tebi, slavljeniku, bile jasnije razorne razmere ove brojke – ona je i zbir ukupnog broja stanovnika gradskog jezgra Novog Sada, Niša, Kragujevca, Subotice, Zrenjanina, Pančeva i Leskovca.

Dakle, kraći smo za sedam gradova. Što svakako zaslužuje da ti se pesmom čestita rođendan. A može i ovako. Svake godine nas je, zahvaljujući tvom mudrom vođstvu manje za 98.402 stanovnika. Skoro celo jedno Smederevo. Što je stvarno sjajan razlog za proslavu tvoga rođendana na najbestidniji način, zloupotrebom dece i poltronskim uvlačenjem tvojih poslušnika.

Nekako sa tvojim rođendanom poklopila se i godišnjica ove odvratne pandemije. Za koju je 26. februara 2020. godine tvoj stručnjak Nestorović, dok si se ti neprimerno cerekao iza njegovih leđa, rekao da je: “najsmešniji virus u istoriji čovečanstva koji samo na Fejsbuku postoji”, da bi ti 11. marta uzviknuo: „Nemojte da lažete, niko nije rekao da je korona najsmešniji virus”. Tako da ti od srca čestitamo i godišnjicu tvoje besprizorne lažljivosti. I to nek ti bude umesto štafete, koju priželjkuješ. Sada kad si umislio da si veći Tito od Tita. I kada si se setio da, ako si već Tito, moraš imati i svog Rankovića. Samo ćeš umesto Brionskog plenuma, obračun izvršiti u direktnom televizijskom prenosu.

Zato te pozdravljam tvojim tradicionalnim pozdravom:

Vođa kalibra konfete – ostao je bez štafete.

Zauvek vaš poslušni građanin, Srba

(Blic)

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Razan Zajtuneh

U žrvnju režima i islamista – sudbina Razan Zajtuneh

Novak Djokovic

Šta ćeš ti da prodaješ ako meni poklanjaš stvari? Otac Đokovića otkrio šta je Nole uradio na Kopaoniku