in

SRPSKI OBIČAJ SA UŽASNIM POSLEDICAMA: Jedan je od najbizarnijih u našoj istoriji, praktikovali su ga dece

Dok je Srbija bila pod vladavinom Otomanskog carstva, narod je bio primoran da prihvati razne narodne običaje. Među njima ima svakakvih, od verskih do seksualnih.

Vranje

Najbizarniji običaj, koji podrazumeva seksualni odnos između snaje i svekra, naziva se “snohačenje”.

Prema etnografskim izvorima, reč je o običaju koji se praktikovao zbog seksualne nezrelosti sina, odnosno snajinog muža. Po pravilu je trajao sve dok on ne napuni osamnaest godina.

Snohačenje je praktikovano od 1878, pa sve do 1912. godine, odnosno povlačenja Otomanskog carstva s naših prostora. Međutim, potpuno je iskorenjeno tek sa završetkom Drugog svetskog rata.

Ovaj običaj se praktikovao u nekim delovima Srbije, od Vranja do Pomoravlja, u okviru svih društvenih klasa, bez obzira ne etničku pripadnost i veroispovest.

Kao posledica ovog običaja dešavalo se i da snaja svekru rodi dete. Snohačenje niko nije smatrao grehom, pa čak ni mladi muškarci čije su žene spavale s njihovim očevima, jer su i oni ponavljali ovaj običaj kada su odrasli.

O ovom bizarnom delu narodne tradicije pisao je i Bora Stanković u delu “Nečista krv”, gde opisuje deda Velju koji je snohačio sa svim svojim snajama koje su ostajale trudne sa njim.

“Svi iz jednog sela kao da su od jednog oca, matere, jedne kuće, a ne iz čitavog kraja”, opisao je Bora Stanković najbizarniji običaj u našoj istoriji.

Izvor: Mondo

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Veselinović Vučiću: Kako nisi znao za Belivuka, Jovanjicu, a znaš svaki tvit

Ovom znaku zvezde su zapisale SREĆU NA ROĐENJU: Njihovu radost drugi PLAĆAJU SUZAMA!