in

Leposavić priznao eparhijama SPC u Crnoj Gori da postoje od 1220. što je fakat ali i zavetna želja Amfilohija!

miholjska prevlaka

Razrešeni ministar pravde dr Vladimir Leposavić ponovo se našao u žiži javnosti nakon što je „neokomtiska javnost“ sablaznuta informacijom da je u finišu svog kratkog ali nezaboravnog mandata priznao eparhijama SPC u Crnoj Gori da postoje od 1220. godine.

Inicijativa 21. maj najavila je čak i tužbu protiv dr Leposavića iako je on zapravo samo ispoštovao dobro poznate istorijske fakte vezane za osnivanje prve eparhije SPC na Miholjskoj prevlaci 1220. godine.

Posebna zanimljivost u vezi ovog je da je na insistiranje bivšeg režima da se SPC u Crnoj Gori registruje, iako postoji nekoliko vekova duže od imenice Crna Gora, blaženopočivši mitropolit Amfilohije prije desetak godina uputio zahtev predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću da MCP bude evidentirana upravo na 1220. godinu.

To je godina formiranja Zetske episkopije čije je sedište bio manastir Svetog arhangela Mihaila, po kojem je i ostrvo nazvano Miholjska prevlaka. Zetska episkopija je, pored toga što je bila prva eparhija SPC i preteča današnje Mitropolije crnogorsko primorske. Sedište Zetske mitropolije je, naime, nakon što su Mleci uništili manastir i potrovali sveštenstvo, preseljeno na Cetinje 1485. godine, gde je mitrpolit crnogorsko primorski stoluje i danas.

Sveti Sava je manastir Svetog arhangela Mihaila obnovio i podigao uz pomoć svog brata Stefana Prvovenčanog, i to po uzoru na manastir koji je na tom mestu postojao u 6. veku, u doba Vizantije.

Kasnije, sredinom 14. veka srpski car Dušan uzdigao je Zetsku episkopiju na rang mitropolije, a baš u to vreme je i srpska crkva uzdignuta na rang patrijaršije a manastiru dao status sveštene carske lavre.

Da SPC postoji od ranog 13. veka, danas u Crnoj Gori svedoče mnogi spomenici zaštićeni od strane UNESKA. Između ostalih i manastir Đurđevi Stupovi koji je sedište Eparhije Budimljansko Nikšićke a koji je zadužbina Župana Stefana Prvoslava, sina Velikog Župana Tihomira i sinovac Stefana Nemanje.

Malo kasnije podignut je i manastir Morača, koji je zadužbina Stefana Nemanjića, sina kralja Vukana i unuka rodonačelnika najveće srpske dinastije Nemanje, rođenog u Ribnici, kod današnje Podgorice.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jezivi snimci dronom sa Evije

aleksandar sapic

Šapić: Došlo je vreme da se srpski narod na ovim prostorima ujedini i da stane u odbranu vitalnih nacionalnih interesa!