in

Zašto je 1. april “dan budala”

Prvi april obeležava se kao svetski dan šale, ali da se ne lažemo – više je “dan budala” koji nas poziva da nekog nateramo da poveruje u našu šalu.

Istorijski zabavnik piše da se najranija povezanost između 1. aprila i pravljenja smicalica javlja se u Čoserovim Kanterberijskim pričama iz 1392. godine, ali postoje indicije da je reč o mnogo starijem prazniku.

Neki istoričari veruju datira još iz biblijskih dana. Prema članku iz jednih engleskih novina objavljenom 1789. godine, upravo tog datuma je Noje prvi put poslao golubicu u potrazi za kopnom i to, kako se pokazalo, prerano. Još jedno religijsko tumačenje ovog datuma tvrdi da je baš na današnji dan Pontije Pilat poslao Isusa do Iroda i nazad.

Jedan od korena ovog praznika pripisuje se rimskoj tradiciji Hilaria – prolećnom festivalu koji se održavao oko 25. marta, u čast prvog dana godine kada je dan duži od noći, piše Edukacija. Taj dan, slavilo se igrama, svečanostima, ali i maškarama, kada je običan narod imitirao nobles.

Po jednoj teoriji, tradicija prvoaprilskih šala je počela sa reformom kalendara u Francuskoj sredinom 16. veka, kada je Nova godina sa prvog aprila pomerena na prvi januar. Naime, francuski kralj Karlo IX je 1564. godine uveo novi kalendar, a kako su tada vesti sporo putovale mnogi su nastavili da slave po starom kalendaru – 1. aprila. Oni upućeni su im se rugali i prozvali ih “aprilskim ludama”.  Englezi, s druge strane, misle da je dan šale preuzet sa Istoka, a 1. april zovu “Danom svih glupaka”.

(Nova)

Napisao Ana Kalaba

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Matijas Lesor

Lesor na čistom srpskom: Šta je bilo majmune?? (video)

Grcka

Letovanje u Grčkoj